OPASNO! LEKIĆ: Pobedio sam, Vujanović izvršio državni udar!
Foto: Rojters

Napeto u Crnoj Gori, u Rožajama sporno glasanje

OPASNO! LEKIĆ: Pobedio sam, Vujanović izvršio državni udar!

Planeta -
Mogu da kažem da su građani Crne Gore većinski glasali za mene. Vujanovićevo proglašenje izborne pobede predstavlja državni udar, kazao Lekić

PODGORICA - Nezavisni predsednički kandidat Miodrag Lekić proglasio je sinoć pobedu na izborima za predsednika Crne Gore, tvrdeći da je osvojio 50,5 odsto glasova, a njegov protivkandidat iz DPS-a Filip Vujanović 49,5. Na osnovu 97 odsto prebrojanih glasačkih listića, mogu da kažem da su građani Crne Gore većinski glasali za mene, kazao je Lekić novinarima u Podgorici.

Vujanović je prethodno takođe proglasio izbornu pobedu, tvrdeći da je osvojio 51,3 odsto glasova, a Lekić 48,7. Lekić je kazao da Vujanovićevo proglašenje izborne pobede predstavlja državni udar. Poručujem im da krađu nećemo priznati, istakao je on.

Lekić: Tražimo uključivanje međunarodnog faktora, Đukanovića "opasno provocira"

Miodrag Lekić zatražio je "uključivanje međunarodnog faktora" u crnogorsku postizbornu situaciju po kojoj je država na nedeljnim izborima dobila dva predsednika države. "Mi samo tražimo, legalan, legitiman ishod ovih izbora i tražimo uključivanje međunarodnog faktora koji će se sigurno dogoditi. Sutra je dan kada će biti novo prebrojavanje", saopštio je Lekić kasno noćas novinarima. Lekić je ponovio da mu je "većinska Crna Gora ukazala poverenje" i saopštio da "čini velike napore da artikuliše veliko nezadovoljstvo" svojih pristalica. Lekić je optužio lidera DPS-a Mila Đukanovića da "opasno provocira" i "izaziva probleme".Đukanović: Velika pobeda Vujanovića, čekamo zvaničnu potvrdu

Lider Demokratske partije socijalista i crnogorski premijer Milo Đukanović čestitao je predsedničkom kandidatu te stranke Filipu Vujanoviću pobedu na izborima za šefa države, ističući da očekuje da će taj trijumf potvrditi i Državna izborna komisija."Ovo je velika pobeda, posebno imaju u vidu kontekst u kojem smo je izvojevali. Ovo je pobeda u kojoj smo ispred sebe imalu udruženu opoziciju, nepovoljan socijalno-ekonomski kontekst i žestoku opstrukciju iz redova našeg tradicionalnog koalicionog partnera Socijaldemokratske partije, koji je aktivno učestvovao u kampanji protiv našeg kandidata. Pobediti u takvim okolnostima zaista je podvig, kazao je Đukanović pristalicama okupljenim u Izbornom štabu DPS-a. On je odao priznaje opozicionog predsedničkom kandidatu Miodragu Lekiću na rezultatu koji je ostvario, koji je okarakterisao respektabilnim i za poštovanje.

Đukanović je kazao da se izborna pobeda Vujanovića ne može osporiti, ali zbog primedbi onih koji su izgubili na izborima treba sačekati zvanične rezultate Državne izborne komisije. Državna izborna komisija saopštiće zvanične rezultate, koji će potvrditi ono što smo mi saopštili kao izborni rezultat, naveo je on. Lider DPS je naveo da u politici, kao i u životu, ima pobeda i poraza, dodajući da očekuje da će opozicija časno prihvatiti poraz na predsedničkim izborima. "Nikome nećemo dozvoliti da bilo koje nezadovljstvo izbornim rezultatom manifestuje na bilo način koji nije u skladu sa pravnim poretkom i zakonima Crne Gore, kazao je Đukanović.

Vujanović: Moja je pobeda čista, što će potvrditi i DIK

Vujanović je kasno sinoć rekao da je njegova pobeda na jučerašnjim izborima u Crnoj Gori "čista" i da je on ranije proglasio svoju pobedu, nakon što se njegov izborni štab uverio u tačnost izbornog rezultata. Vujanović je, u drugom obraćanju svojim pristalicama, u zgradi Demokratske partije socijalista (DPS), kazao da treba sačekati rezultat koji će objaviti Državna izborna komisija (DIK), pošto se, kako je objasnio, njegova pobeda osporava od strane izbornog štaba protivkandidata Miodraga Lekića. Prema rečima Vujanovića, DIK će "osvedočiti" izborni rezultat koji je on ranije saopštio, da je na današnjim izborima dobio poverenje 51,3 odsto birača, a Lekić 48,7 odsto.

Duplo slavlje u Podgorici

Pristalice oba kandidata za predsednika, i Filipa Vujanovića i Miodraga Lekića, sinoć su počele slavlje u Podgorici, nakon što su njihovi izborni štabovi proglasili pobede. Pristalice Vujanovića i Lekića okupili su se u velikom broju ispred izbornih štabova dvojice predsedničkih kandidata, gde slave uzvikujući pobedničke parole.

Filip Vujanović novinarima u Izbornom štabu DPS-a je rekao da je njegova pobeda demokratski iskaz volje građana Crne Gore. Vujanović se kazao da rezultat izbora ne može biti sporan. On se zahvalio svima koji su glasali za njega, navodeći da će naredni predsednički mandate biti posvećen afirmaciji Crne Gore, njenom ekonomskom napretku i evropskim integracijama.

Lekić: Pozivam građane da ne nasedaju na provokacije DPS, sačekajte do sutra

Lekić je, s druge strane, takođe proglasio pobedu na izborima, navodeći da je osvojio 50,5 odsto glasova, a Vujanović 49,5."Poručujem im da krađu nećemo priznati. Pozivam građane da ne nasedaju na provokacije DPS-a", istakao je on.

Miodrag Lekić pozvao je sinoć svoje pristalice, okupljene ispred Izbornog štaba u Podgorici, da se raziđu i sačekaju sa slavljem za ponedeljak, kada će Državna izborna komisija zvanično saopštiti rezultate izbora.Veliki broj Lekićevih pristalica okupio se ispred njegovog Izbornog štaba, nakon što je opozicioni predsednički kandidat proglasio pobedu na izborima. Državna izborna komisija, koja je nadležna za saopštavanje zvaničnih rezultata, još se nije oglasila. Lekić je rekao da su se nepravilnosti desile u Rožajama, odakle je došlo neprirodno mnogo glasova za Vujanovića.

Na predsedničkim izborima u Crnoj Gori glasalo je oko 64 odsto upisanih birača. Nedeljni predsednički izbori bili su šesti od uvođenja višestranačkog sistema u Crnoj Gori, odnosno drugi nakon sticanja nezavisnosti 2006. godine. Građani Crne Gore glasali su na 1.169 biračka mesta, a birališta su bila otvorena od sedam do 20 sati. Pravo glasa na izborima imalo je 511.405 građana Crne Gore. Izborni proces pratile su posmatračke misije OEBS-a i Parlamentarne skupštine Saveta Evrope.

Metodolog Miloš Bešić ocenio je da zbog kontradiktornih rezultata koje su saopštili izborni štabovi dvojice predsedničkih kandidata u Crnoj Gori, treba sačekati da se oglasi Državna izborna komisija (DIK)."DIK je uvek bila na visini zadatka i ta institucija je jedina legitimna da saopšti rezultate izbora", kazao je analitičar Bešić u specijalnoj emisiji Televizije Crne Gore posvećenoj predsedničkim izborima.

Ukazao je da je od toga ko je pobednik izbora, važnija politička stabilnost u zemlji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja