NE PRIZNAJE: Bivši predsednik Nemačke odbio nagodbu

Suđenje Kristijanu Vulfu

NE PRIZNAJE: Bivši predsednik Nemačke odbio nagodbu

Planeta -
Vulf se povukao nakon što su tužioci Hanovera tražili od parlamenta da mu oduzmu imunitet kako bi mogla biti pokrenuta formalna istraga zbog optužbi da je, navodno, favorizovao prijatelja, filmskog producenta Davida Grenevolda, protiv kog je takođe pokrenuta istraga

BERLIN - Bivši predsednik Nemačke Kristijan Vulf, koji je podneo ostavku na mesto šefa države u februaru prošle godine zbog sumnji u zloupotrebu službenog položaja, odbio je nagodbu sa istragom, saopštili su njegovi advokati Bernd Misih i Mihael Nagel.

Tužilaštvo Hanovera predlagalo je da obustavi istragu ukoliko Vulf zauzvrat isplati 20.000 evra kazne.

AP navodi da je to uobičajena praksa u Nemačkoj kada tužilac zaključi da dokazi ne opravdavaju nužno podizanje optužnice i suđenje.

Advokati su istakli da je taj predlog neprihvatljiv i da istraga "neizostavno" i bez "ako" i "ali" bude okončana.

"Optužbe protiv gospodina Vulfa su neosnovane", rekao je Misih, prenela je američka agencija.

Vulf veruje u nezavisnost suda i očekuje odluku koja će potpuno rehabilitovati njegovu čast, ukazali su advokati bivšeg nemačkog predsednika.

Vulf, koji je bio zamenik predsednika Hrišćansko-demokratske unije (CDU) kancelarke Angele Merkel pre nego što je postao predsednik, povukao se sa funkcije predsednika februara 2012, posle nepune dve godine mandata koji traje pet godina.

On je bio izvrgnut salvi optužbi koje su obuhvatale uzimanje povoljnih kredita i plaćene boravke u hotelima u vreme dok je bio na vlasti u Donjoj Saksoniji pre izbora za predsednika 2010. godine.

Vulf se povukao nakon što su tužioci Hanovera tražili od parlamenta da mu oduzmu imunitet kako bi mogla biti pokrenuta formalna istraga zbog optužbi da je, navodno, favorizovao prijatelja, filmskog producenta Davida Grenevolda, protiv kog je takođe pokrenuta istraga.

Tužilaštvo Hanovera je danas saopštilo i da su Grenevoldovi advokati odbili ponudu da postupak ne bude pokrenut u zamenu za plaćanje kazne od 30.000 evra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track