PREDSEDNIK FRANCUSKE TUŽAN: Afrikanci su mi pojeli kamilu!
Foto: Fonet

PREDSEDNIK FRANCUSKE TUŽAN: Afrikanci su mi pojeli kamilu!

Planeta -
Životinja koju je Fransoa Oland dobio na poklon od vlade Malija završila na trpezi ljudi koji su je čuvali, a druga koja mu je namenjena mogla bi da ga odvede na sud jer je ukradena

PARIZ - Bili su gladni.Francuski predsednik Fransoa Oland razočaran je nakon što mu je jedna porodica u Maliju pojela kamilu, koju je dobio na poklon od vlade te afričke države u znak zahvalnosti za pomoć u borbi protiv islamskih pobunjenika. Budući da je socijalistički lider teško primio vest o smrti životinje, vlada Malija je obećala da će mu pokloniti drugu, lepšu i bolju kamilu i da će je ovoga puta poslati u Francusku. Međutim, zbog tog poklona Oland bi mogao da se nađe na sudu.Predsednik Francuske dobio je kamilu tokom posete Maliju, nekoliko nedelja nakon što je poslao trupe na sever bivše francuske kolonije da se bore protiv islamista povezanih s Al Kaidom. Tada se čak našalio da će koristiti životinju da izbegne saobraćajne gužve u Parizu. Međutim, na kraju je ipak rešio da kamilu ostavi u Maliju na čuvanje jednoj porodici u gradu Timbuktuu. Francuski ministar odbrane Žan-Iv Le Drijan dobio je zadatak da se raspituje o zdravlju kamile i da lično o tome obaveštava predsednika. Vest o smrti kamile toliko je postidela vlasti Malija da su rešili da Olandu poklone drugu.- Kamila nije zaslužila takvu sudbinu. Čim smo čuli šta se dogodilo, odmah smo je zamenili većom i lepšom. Ovoga puta poslaćemo je u Francusku - naveli su zvaničnici afričke države.Međutim, s novom kamilom Oland bi mogao da ima pravnih problema. Ona je pripadala farmeru čija je kuća u Timbuktuu uništena u francuskom bombardovanju, a njen vlasnik, koji sada živi u izbegličkom kampu Ambra, na granici s Mauritanijom, kaže da mu je životinja ukradena. Ukoliko je to stvarno tako, Olandu je poklonjena ukradena „roba“ i ne sme da je iznosi iz zemlje.Malijac Said Tureg na Tviteru je napisao da vlasnik kamile već sprema tužbu protiv francuskog predsednika. Da bi to izbegao, Oland je rekao da je bio spreman da primi poklon od Malija, ali da je odlučio da vrati kamilu jer sumnja da bi preživela hladnoću u Francuskoj. (I. D.)

Prva dama napala kamermanaNevenčana supruga predsednika Francuske Valeri Trirvajler toliko se iznervirala zato što su nju i Olanda pratili novinari tokom šetnje gradom Tulom da je jednog od njih napala. Grupa novinara opkolila je predsednički par, pokušavajući da od Olanda uzme izjavu, a u gužvi je Trirvajlerovu odvojila od muža. Da bi se vratila u centar zbivanja, Valeri je jednog kamermana snažno povukla za kapuljaču da je on jedva ostao na nogama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja