CRNA LISTA: Zakon Magnicki svađa Ruse i Amerikance

Zabrana za 18 Rusa

CRNA LISTA: Zakon Magnicki svađa Ruse i Amerikance

Planeta -
Rusija smatra "Zakon Magnicki" spoljnim mešanjem u njena pitanja i upozorava da bi mogla da odgovori objavljivanjem liste Amerikanaca koje optužuje za kršenje ljudskih prava

VAŠINGTON - Administracija američkog predsednika Baraka Obame dostaviće Kongresu "crnu listu" od 18 Rusa koje optužuje da su prekršili ljudska prava u svojoj zemlji, naveo je neimenovani izvor iz Kongresa SAD, a taj potez bi mogao još više da zategne odnose Vašingtona i Moskve.

Među ljudima sa "crne liste", kojima će biti zabranjene veze i zamrznuta sredstva u SAD, 16 njih je direktno povezano sa slučajem ruskog uzbunjivača Sergeja Magnickog, koji je umro u zatvoru 2009. godine, a dve osobe nemaju veze sa tim slučajem, navodi izvor iz Kongresa.

Sadržina liste trebalo bi da bude objavljena u američkom Federalnom registru, prenosi Rojters.

Taj korak je razbesneo rusku vladu koja je zapretila svojim sankcijama, u trenutku kada su američko-ruski odnosi već zategnuti zbog, kako kritičari navode, "obrušavanja na disidente u Rusiji pod predsednikom Vladimirom Putinom", kao i zbog sporova oko bezbednosnih pitanja kao što je rat u Siriji.

Kremlj jeupozorio Vašington da ne objavljuje listu ruskih zvaničnika kojima se zabranjuje ulazak u SAD.

Portparol ruskog predsednika Vladimira Putina, Dmitrij Peskov, upozorio je da bi objavljivanje moglo da dovede do dugotrajnog narušavanja odnosa dve zemlje, prenela je agencija AFP.

"Pojavljivanje liste bi sigurno imalo veoma negativan uticaj na rusko-američke bilateralne odnose", rekao je Peskov.

Lista sa imenima Rusa sastavljena je u okviru zakona nazvanog "Zakon Magnicki", koji je Kongres usvojio u decembru, a nazvan je po ruskom advokatu Sergeju Magnickom, uhapšenom 2008. godine zbog utaje poreza nakon što je optužio zvaničnike ruske policije za krađu 230 miliona dolara.

Magnickog su tukli u zatvoru, gde nije dobijao lekarsku pomoć, a tamo je i preminuo 2009. godine.

Prema "Zakonu Magnicki", američka administracija mora do subote da sačini prvu listu ljudi povezanih sa slučajem Magnicki ili drugim "grubim kršenjima međunarodno priznatih ljudskih prava" u Rusiji.

Rusija smatra "Zakon Magnicki" spoljnim mešanjem u njena pitanja i upozorava da bi mogla da odgovori objavljivanjem liste Amerikanaca koje optužuje za kršenje ljudskih prava, pored mere odmazde koju je već usvojila, zabranivši američkim parovima da usvajaju rusku decu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track