Milanović hadezeovcima čestitao pobedu
Foto: Tanjug

Izbori za EP

Milanović hadezeovcima čestitao pobedu

Planeta -
Šef HDZ Tomislav Karamarko poručio je u obraćanju članstvu u sedištu stranke da je HDZ pobedio na izborima i zahvalio se svima koji su učestvovali u izbornoj kampanji

ZAGREB - Premijer Hrvatske i predsednik Socijaldemokratske partije (SDP) Zoran Milanović čestitao je koalicionoj listi okupljenoj oko opozicione Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) koja je pobedila na nedeljnim izborima za Evropski parlament.

"Izbori su neizvesni... Očekivali smo nešto bolji rezultat", rekao je Milanović sinoć na konferenciji za novinare u sedištu stranke pošto je Državna izborna komisija (DIP) objavila privremene rezultate. On je rekao da je na političarima da razmisle "zašto su se ljudi oglušili o izbore" aludirajući na malu izlaznost, svega 20,7 odsto.

"Dali smo sve od sebe i borićemo se još jače da naše poruke dođu do birača", dodao je Milanović.

Ministarka spoljnih poslova i predsednica Hrvatske narodne stranke, članice vladajuće koalicije, Vesna Pusić izjavila je da se nadala boljem rezultatu, odnosno da će lista oko SDP osvojiti šest umesto osvojenih pet poslaničkih mesta u EP.

"Izaći ćemo za godinu dana opet na izbore za EP, nadam se da ćemo do tada biti uspešniji u prezentaciji naše politike biračima, ali i da će oni prepoznati važnost tih izbora", naglasila je Pusić na zajedničkoj konferenciji za novinare u sedištu SDP-a.

Predsednik HDZ-a Tomislav Karamarko poručio je u obraćanju članstvu u sedištu stranke da je HDZ pobedio na izborima i zahvalio se svima koji su učestvovali u izbornoj kampanji.

"Svi zajedno s ljubavlju u borbu za Hrvatsku u EP", poručio je Karamarko prekidan skandiranjem "Pobeda, pobeda" i "Tomo, Tomo". On je dodao da očekuje i pobedu na predstojećim lokalnim izborima u maju. Na osnovu 96,43 odsto obrađenih biračkih mesta, koalicija na čelu s HDZ-om osvojila je šest mandata, vladajuća koalicija na čelu sa SDP pet, a Hrvatski laburisti jedan od ukupno 12 hrvatskih poslaničkih mesta u Evropskom parlamentu.

HDZ 32,86 odsto, SDP 32,07 odsto glasova

Državna izborna komisija (DIP) Hrvatske objavila je jutros, na osnovu svih obrađenih biračkih mesta, da je na nedeljnim izborima za evroposlanike koalicija okupljena oko opozicione Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) osvojila 32,86 odsto glasova, a vladajuća koalicija na čelu sa Socijaldemokratskom partijom (SDP) 32,07 odsto glasova.

Stranka Hrvatski laburisti osvojila je 5,77 odsto, dok su sve ostale liste ostale ispod praga od pet odsto. Preneseno u brojke, lista HDZ osvojila je šest od ukupno 12 hrvatskih poslaničkih mesta u Evropskom parlamentu, SDP pet, a Hrvatski laburisti jedno.

Prema rezultatima koje je DIP objavio na svojim internet stranicama, razlika u broju glasova između liste HDZ i SDP je svega 5.876 glasova, odnosno za koaliciju okupljenu oko HDZ glasalo je 243.654 birača, za listu oko SDP 237.778 birača. HDZ je pobedio u 12 žpanija, a SDP u osam. Na nedeljnim izborima građani Hrvatske su prvi put mogli osim za listu da glasaju i za kandidata sa te liste za kojeg veruju da bi bio najbolji evroparlamentarac.

Zanimljivo je da je tako najviše glasova s liste koalicije okupljene oko HDZ osvojila predsednica HSP dr. Ante Starčević Ruža Tomašić koja nije bila nosilac. Njena nedavna izjava da je Hrvatska za Hrvate, a da su svi ostali gosti izazvala je lavinu kritika vladajuće koalicije, a premijer Zoran Milanović optužio ju je za govor mržnje. S liste vladajuće koalicije najviše glasova dobio je nosilac liste Tonino Picula.Prema novim rezultatima, na izbore je izašlo samo 20,84 odsto birača ili 781.216 od ukupno 3,7 miliona građana s pravom glasa.

Broj nevažećih listova je 5,07 odsto što je 39.572. Najslabiji odziv do sada na izborima u EP zabeležen je 2004. na prvim evropskim izborima u Slovačkoj, 16,96 odsto.Prosek na nivou EU na poslednjim izborima za EP 2009. godine iznosio je 43 odsto.

Izabrani hrvatski evroparlamentarci predstavljaće zemlju u EP godinu dana, od ulaska Hrvatske u EU 1. jula, pa do redovnih izbora za EP u svim državama članicama EU iduće godine. Mandat poslanika u EP traje pet godina.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track