NABUKO PROPADA: Nemačka više nije konkurent Gaspromu

NABUKO PROPADA: Nemačka više nije konkurent Gaspromu

Planeta -
Kompanija RWE prodala svoj udeo u Nabuku. Nemački koncern RWE je, kao što je i obećao pre više od godinu dana, prodao svojih 16,67 odsto austrijskom OMV-u

MOSKVA - Krug učesnika u projektu gasovoda Nabuko, jednog od konkurenata ruskom Južnom toku, sužava se, jer je nemačka kompanija RWE prodala svoj udeo u tom gasovodu. Nemački koncern RWE je, kao što je i obećao pre više od godinu dana, prodao svojih 16,67 odsto austrijskom OMV-u, prenosi ruski list Komersant.

Vrednost transakcije nije objavljena, ali je kupac nagovestio da će se udeli u konzorcijumu i dalje menjati. Konzorcijum sada čine OMV, bugarski Bulgargas, rumunski Transgas, turski Botas i mađarski MOL. Sastav učesnika i profitabilnost projekta zavisiće od izbora maršrute za transport gasa u drugoj fazi azerbejdžanskog projekta Šah-Deniz u Evropu, koja treba da bude utvrđena do 30. juna, piše Komersant.

Nabuko je sredinom minule decenije doživljavan kao glavni konkurent ruskom Južnom toku. Međutim, počeo je da gubi zamah i učesnike i zbog nemogućnosti da obezbedi stabilno snabdevanje gasom i visokih troškova, jer je cena njegove gradnje procenjena sa prvobitnih osam milijardi dolara na 20 milijardi dolara, podseća ruski list. U februaru prošle godine partneri Nabuka rešili su da smanje razmere projekta. Planirani kapacitet od 31 milijarde kubnih metara godišnje i dužinu oko 4.000 kilometar smanjili su za više od polovine i umesto puta iz Azije u Evropu, gasovod je postao deo unutarevropske infrastrukture, koji povezuje Bugarsku i Austriju.

U takvoj situaciji, interesovanje za Nabuko je izgubila ne samo Nemačka, već je i premijer Mađarske Viktor Orban u aprilu prošle godine najavio želju MOL-a da napusti taj energetski projekat, iako je kompanija za sada ostala u konzorcijumu. Sada Nabuko zavisi od toga da li će tu maršrutu za transport gasa u Evropu izabrati učesnici konzorcijuma za razvoj gigantskog naftnog polja Šah-Deniz u Azerbejdžanu, procenjenog na 1.200 milijardi kubnih metara gasa, čiji je operater Britiš petroleum (BP). Tome se, kako piše Komersant, nadaju učesnici Nabuka. Prvi gas s nalažišta Šah-Deniz II trebalo bi da stigne u Evropu 2019. godine.

Konzorcijum Nabuko je 19. januara potpisao sporazum s akcionarima Šah-Deniza, prema kome, u slučaju donošenja rešenja u korist Nabuka, akcionari naftnog nalazišta mogu da dobiju 50 odsto akcija u gasovodu. Dva dana kasnije sličan sporazum su potpisali akcionari Transajdranskog gasovoda - Akspo, Statoil i E.ON. Konačnu odluku konzorcijum Šah-Deniz treba da donese do kraja juna, prenosi Komersant

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track