Čavez i mrtav nepobediv!
Foto: Rojter

Izbori u Venecueli

Čavez i mrtav nepobediv!

Planeta -
Nikolas Maduro sa 50,66 odsto glasova postao predsednik južnoameričke zemlje zahvaljujući liku i delu pokojnog lidera, za petama mu ostao Enrike Kapriles sa 49,1 odsto podrške

KARAKAS - I posle Uga - Ugo.Nikolas Maduro (51), kog je bivši lider Venecuele Ugo Čavez pre smrti imenovao za svog naslednika, osvojio je šestogodišnji mandat na predsedničkim izborima koji su u nedelju održani u toj zemlji, i to samo zahvaljujući liku i delu pokojnog predsednika, koje je koristio tokom kampanje. Ipak, Maduro je na jedvide jade izvojevao pobedu. Za njega je glasalo 50,66 odsto birača, a za njegovog protivkandidata Enrikea Kaprilesa (40) čak 49,1 odsto, što je samo 300.000 glasova manje u zemlji sa 19 miliona birača.Iako je u venecuelanskoj prestonici Karakasu ispaljen vatromet nakon što je nacionalna izborna komisija saopštila da je Maduro pobedio, Kapriles, kandidat opozicije, koga je podržalo 30 stranaka, odbio je da prihvati pobedu bivšeg vozača autobusa, sindikalca i šefa diplomatije, koji je nasledio Čaveza, i zatražio ponovno brojanje glasova.- Nisam se borio protiv jednog kandidata, već protiv zloupotrebe vlasti, a tokom izbora bilo je na hiljade neregularnosti. Gospodine Maduro, čitav ovaj sistem se raspada kao kula od peska, a vi ste najveći gubitnik jer vas narod ne voli - rekao je Kapriles direktno se obraćajući Maduru putem kamere.S druge strane, Maduro je istakao da su izbori bili fer i da je spreman i na proveru rezultata. Ipak, optužbe ga nisu sprečile da proslavi veliku pobedu. On je u obraćanju svojim pristalicama ispred predsedničke palate rekao da je njegova pobeda još jedno odavanje počasti velikom komandantu Ugu Čavezu.- Ovo je dokaz da je Čavez i dalje nepobediv - istakao je Maduro.Stotine njegovih pristalica plesale su na ulicama uz njegove fotografije i slike preminulog Čaveza i trubile iz automobila. Na Plaza Bolivaru, centralnom trgu u Karakasu, poznatom po okupljanju Čavezovih pristalica - „čavistasa“, ljudi su uzvikivali: „Čaveze, poslušali smo, pobedili smo i nastavljamo“ i „Čavez živi, borba se nastavlja“.

Enrike Kapriles 49,1%
Enrike Kapriles 49,1%

„Čavizam“ na izdisajuPolitički analitičari istakli su da je Madurova pobeda najtesnija u istoriji Venecuele, odnosno da je opoziciji na čijem je čelu Kapriles uspelo da osvoji iznenađujuće veliki broj glasova. Zbog toga spekulišu da je ideologija „čavizma“ na izmaku nakon što je Ugo Čavez umro 5. marta posle dvogodišnje borbe s rakom. Veruje se da njegov naslednik Maduro na narednim izborima nema mnogo šansi za pobedu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track