Poslednji ispraćaj Čelične ledi

Sahrana nekadašnje premijerke

Poslednji ispraćaj Čelične ledi

Planeta -
Pogrebu jedine britanske premijerke prisustvovalo 2.000 članova delegacija iz 170 zemalja i kraljica Elizabeta II, kao i 250.000 ožalošćenih građana
1 / 8 Foto: Rojters

LONDON - Poslednji pozdrav.

Nekadašnju britansku premijerku Margaret Tačer (87), koja je preminula od moždanog udara, u sredu je na večni počinak ispratilo više od 250.000 ljudi, među kojima oko 2.000 državnika iz 170 zemalja sveta.

Svi oni okupili su se na ulicama Londona od Vestminstera do Katedrale Svetog Pavla, gde je služena svečana liturgija za jedinu britansku premijerku u istoriji te zemlje.

Povorku koja je pratila kovčeg Čelične ledi obezbeđivalo je 4.000 policajaca, a predvodio ju je njen sin, ser Mark Tačer.

Odmah iza njega išli su gradonačelnik Londona Boris Džonson i britanska kraljica Elizabeta Druga, koja je prvi put od sahrane Vinstona Čerčila 1956. prisustvovala jednom političkom pogrebu.

Ceremonija ispraćaja, koja je Britaniju koštala više od 11 miliona evra, obavljena je po uputstvima koje je Tačerova ostavila pre smrti, a među kojima je bilo i to da Big Ben na dan sahrane ne zvoni, što se takođe poslednji put dogodilo za Čerčilov pogreb.

Prema željama, telo bivše premijerke je do Katedrale Svetog Pavla dovezeno u kočiji koju je vuklo šest crnih konja, a koja je gotovo potpuno bila prekrivena belim laticama.

Celim putem iza nje išla je povorka veterana s Folklanda, a s londonskog Tauera u intervalima se na svakih nekoliko minuta oglašavala počasna paljba.

Kada je telo uneseno u katedralu, u kojoj su već bili članovi porodice Tačer, aktuelni britanski premijer Dejvid Kameron sa suprugom Samantom, bivši premijeri Džon Mejdžor, Gordon Braun i Toni Bler i bivši američki državni sekretar Henri Kisindžer, a hor je pevao stihove britanskog kompozitora Vilijama Krofta.

Kada je kovčeg iznesen iz katedrale, stotine hiljada ožalošćenih građana aplaudiralo je i bacalo cveće na povorku. Posmrtni ostaci prevezeni su u Kraljevsku bolnicu „Čelsi“, a nakon toga održan je privatni pogreb, kojem su prisustvovali članovi porodice Tačer i najbliži prijatelji.

Počivaj u sramoti!

Na ceremoniji povodom sahrane Margaret Tačer okupile su se i desetine demonstranata.

Više njih nosilo je transparente na kojima je pisalo: „Počivaj u sramoti“, a bilo je i onih koji su ponavljali reč „šljam“.

Među onima koji nisu oplakivali smrt Čelične ledi bili su rudari iz Durama.

Nasmejana Pusićeva s Henrijem Kisindžerom

Delegaciju Hrvatske na sahrani Margaret Tačer u Londonu predvodila je, umesto hrvatskog predsednika Ive Josipovića, ministarka spoljnih poslova Vesna Pusić.

Ona je tu priliku iskoristila da se slika s nekadašnjim američkim sekretarom Henrijem Kisindžerom. Tu sliku, na kojoj je ona nasmejana, njeno ministarstvo objavilo je na Tviteru.

http://www.youtube.com/watch?v=FiwXliSUIvw

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track