Haićani aerodromu dali ime Čaves
Foto: Tanjug

U spomen

Haićani aerodromu dali ime Čaves

Planeta -
Pista tog aerodroma, dugačka 5.334 metra, obnovljena je u oktobru venecuelanskim novcem

PORT-O-PRENS - Portparol premijera Haitija je izjavio da je jedan aerodrom na severu te ostrvske države preimenovan i da se sada zove po preminulom venecuelanskom predsedniku.

Geri Bodo, portparol haićanskog premijera Lorana Lamota, rekao je da se Međunarodni aerodrom "Kep-Haitijan" od sada zove Međunarodni aerodrom "Ugo Čaves", prenela je agencija AP.

Pista tog aerodroma, dugačka 5.334 metra, obnovljena je u oktobru venecuelanskim novcem. Venecuela je jedan od najvećih pomagača Haitija. Za pomoć toj siromašnoj karipskoj zemlji je posle katastrofalnog zemljotresa 2010. obećala 1,2 milijarde dolara, više nego bilo koja druga zemlja, ali joj je do sada dostavila svega 222 miliona dolara.

Haićanski predsednik Mišel Marteli otputovao je juče sa Haitija da bi prisustvovao inauguraciji novoizabranog predsednika Venecuele Nikolasa Madura.

Maduro bi trebalo da danas u Karakasu položi zakletvu i preuzme predsedničku dužnost na ceremoniji kojoj će prisustovati nekoliko latinoameričkih lidera.

Nacionalni izborni savet (CNE) proverio je do sada 54 odsto glasačkih listića i saopštio da je Maduro dobio 50,8 glasova a njegov opozicioni rival Enrike Kapriles 49 odsto.

Kaprilesov izborni štab zvanično je zatražio ponovno prebrojavanje glasova od Nacionalnog izbornog saveta, koji je saopštio da "mora da se poštuje pravo na protest i neslaganje". Venecuelanska izborna komisija saopštila je da će pregledati preostalih 46 odsto elektronskih glasova koji nisu bili provereni nakon što je predsednik Nikolas Maduro pobedio na izborima održanim u nedelju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track