Policija će ispitivati bombaša Carnaeva bez advokata

Specijlni postupak za teroristu

Policija će ispitivati bombaša Carnaeva bez advokata

Planeta -
Policijske vlasti nameravaju da iskoriste izuzetak i da ispitaju Carnajeva pre nego što mu prethodno saopšte njegova prava i omoguće mu advokata. To je u praksi redak slučaj u SAD i čini se samo kod najtežih dela

VOTERTAUN - Dobro naoružane specijalne snage čuvaju bolnicu u predgrađu Bostona u koju je primljen teško ranjen Džohar Carnajev, jedan od dvojice osumnjičenih za bombaške napade na Bostonskom maratonu u kojima je poginuo troje i ranjeno više od 170 ljudi.

Američke vlasti saopštile su da specijalan tim istražitelja čeka da ispita 19-godišnjeg Carnajeva, ali da to još nije moguće zbog toga što je u teškom stanju. Njegov stariji brat, 26-godišnji Tamerlan, ubijen je ranije u okršaju sa policijom.

Carnajevi su poreklom Čečeni iz Dagestana. Oni su snimljeni jednom od kamera sa prodavnice preko puta mesta eksplozije, na cilju Bostonskog maratona. Na snimku, njih dvojica nose rančeve u kojima su, kako se pretpostavlja, bile ručno pravljene bombe.

Policijske vlasti nameravaju da iskoriste izuzetak i da ispitaju Carnajeva pre nego što mu prethodno saopšte njegova prava i omoguće mu advokata. To je u praksi redak slučaj u SAD i čini se samo kod najtežih dela. Američki predsednik Barak Obama (Barack) obećao je da će istraga doći do odgovora koji zanima celu Ameriku, a to je zašto su dvojica braće podmetnuli eksplozivne naprave od kojih su stradali i ranjeni nevini ljudi.

"Porodice onih tako bezosećajno ubijenih zaslužuju odgovore", rekao je Obama. On je dodao da ima mnogo neodgovorenih pitanja na koje treba dati odgovore, pored ostalog i da li su osumnjičeni imali pomagače.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja