BOMBAŠ IZ BOSTONA: Brat je sve smislio, branio je islam!

Đohar Carnajev odgovarao na pitanja FBI

BOMBAŠ IZ BOSTONA: Brat je sve smislio, branio je islam!

Planeta -
Tinejdžer priznao da je postavio bombe na maratonu u Bostonu sa bratom Tamerlanom, koji je organizator napada, i negirao pripadnost terorističkoj organizaciji

BOSTON - Okrivio brata.Čečen Đohar Carnajev (19), koji je s bratom Tamerlanom (26) postavio bombe na Bostonskom maratonu i ubio troje, označio je kao organizatora napada starijeg brata, ubijenoj u policijskoj poteri. Đohar, koji se u bolnici oporavlja od povreda, koje je sam sebi naneo pucavši kroz usta, rekao je agentima FBI da njih dvojica nisu imali pomoć međunarodnih terorističkih organizacija.- Tamerlan je sve organizovao, želeo je da odbrani islam - naveo je Đohar istražiteljima, ali pismenim putem budući da zbog povrede grla ne može da govori.Đohar je u teškom stanju, tako da bi ispitivanje moglo da traje danima. Prema preliminarnim rezultatima istrage, braća su bila džihadisti. Istražiteljima, međutim, uprkos tvrdnjama Đohara, i dalje nije poznato da li su imali pomagače u zemlji ili u inostranstvu.Istovremeno, nadležni u FBI biće saslušani u Kongresu zbog bezbednosnih propusta na maratonu. Agenti su, naime, nekoliko godina pratili Tamerlana Carnajeva, znali za njegova putovanja u Rusiju i Dagestan, kao i za ekstremističke islamske sajtove koje je posećivao, ali ga nisu označili kao pretnju.

Spaslo ga kinesko porekloMuškarac kojeg su u noći dramatične potere u Bostonu oteli Đohar i Tamerlan kad su mu ukrali auto kineskog je porekla i upravo to ga je spaslo sigurne smrti. Čovek koji je Carnajevima uspeo da pobegne kad su stali na benzinskoj stanici da kupe limenke „red bula“ policiji je izjavio da su mu braća rekla da ga neće ubiti samo zato što nije Amerikanac.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track