Ne verujte lažima, Severna Koreja neće prva napasti
Foto: Rojters

POGLED IZNAD 38. PARALELE EKSKLUZIVNO IZ SEVERNE KOREJE

Ne verujte lažima, Severna Koreja neće prva napasti

Planeta -
Alehandro Kao de Benos, jedini zvaničnik Severne Koreje, koji razgovara sa svetskim medijima, uverava da Kim Džong Un ne namerava da od planete napravi klanicu

MADRID- Bombaški napad u Bostonu na nekoliko dana je skrenuo pažnju svetske javnosti sa situacije na Korejskom poluostrvu. Ali, igra nervima zapetim kao strune kajaguma, nacionalnog instrumenta Korejaca daleko je od svog razrešenja. Naprotiv - u poslednjoj nedelji aprila tek će se zahuktati diplomatija i gotovo očajnički pokušaji kineskih, američkih i korejskih zvaničnika da spreče da gledanje kroz puškomet preraste u sukob s onim opasnim predznakom „nuklearni".

Alehandro Kao de Benos, jedini zvaničnik Severne Koreje, najtajnovitije i najzatvorenije države na svetu, koji razgovara sa svetskim medijima (njegovazvanična titula glasi "specijalni delegat za odnose sa stranim medijima"), u razgovoru za Nedeljnik, vođenom svega nekoliko dana pošto se iz Pjongjanga vratio u rodnuŠpaniju, spušta loptu na zemlju i uverava da Kim Džong Un ne namerava da odplanete napravi klanicu. "Sem ako bude isprovociran", doduše, ma šta to jedvatridesetogodišnjem lideru Severne Koreje značilo...

"Čitava je ta halabuka oko mogućeg napada Severne Koreje na Južnu prevelika",kaže Kao de Benos, čije je severnokorejsko ime Zo Sun Il.

"Sve zavisi od Sjedinjenih Američkih Država. Njihova armija i dalje izvodi vojne vežbe s vojskom Seula, njihove nuklearne podmornice i nosači aviona i dalje su nadomak naših teritorijalnih voda. Mi smo spremni na sve provokacije, i uzvratićemo svom silom koju imamo, a to je naše nuklearno naoružanje, ali sigurno nećemo prvi napasti. Evo, u poslednjih nekoliko meseci pokrenuli smo značajne infrastrukturne projekte, uključujući i izgradnju velike industrijske zone na granici s Kinom, gradimo i nove fabrike, hotele... Tako se ne ponaša zemlja koja smatra da je početak rata samo pitanje vremena."

Šta je istina o nuklearnom kapacitetu Pjongjanga?

Naše probe i naše rakete odavno više nisu tajna. Imamo nuklearne bombe sposobne da gađaju interkontinentalne mete, a ono što je posebno značajno jeste što su naši naučnici potpuno ovladali procesom obogaćivanja uranijuma iplutonijuma. Ta dva metala nalaze se u izobilju u planinama Severne Koreje, što znači da možemo da proizvedemo još više raketa. U slučaju invazije Sjedinjenih Američkih Država, odnosno njihovih piona iz Seula, spremno ćemo odgovoriti.

Sve se više govori o tome da su nekadašnji saveznici, Rusija i posebno Kina, na putu da potpuno okrenu leđa Severnoj Koreji, ukoliko ona nastavis razvojem nuklearnog naoružanja. O tome je posebno bilo reči na sastanku grupe G8, gde su i šefovi diplomatija Rusije i Kine stali iza rezolucije kojom seosuđuje Pjongjang...

Mi ne živimo ni u kakvoj zabludi. Rusija i Kina su kapitalističke zemlje koje imajustotinu lica, i svako od tih lica serviraju zbog sopstvenih interesa. Zato nije nikakvo iznenađenje što Moskva i Peking sve više pristaju uz naše neprijatelje. Ali, baš zbog tih interesa sam ubeđen da nam neće potpuno okrenuti leđa. Kinezi su već uložili milione dolara u industrijsku zonu, tu su i cevi za gas koje prolaze kroz našu zemlju,a ne mojte smetnuti s uma da se DNR Koreja nalazi na fantastičnom geostrateško mpoložaju, što znači da smo im ipak veoma važni.

Mnogo prašine prošle nedelje podigla je emisija "Panorama", emitovana na Bi-Bi-Siju. Novinar Džon Svini preneo je sliku jedne sasvim drugačije Severne Koreje od ove o kojoj vi govorite. Ljudi su siromašni i neuhranjeni, žive u konstantnom strahu, a fabrike su u stvari Potemkinova sela?

To je tipična zapadnjačka propaganda. Otkad postoji naša zemlja, Bi-Bi-Si i slične televizije su od nas napravile najveće zloće. To je uvredljivo, ali ako dobro pogledate, većina stvari o kojima govore su ili prenaduvane ili potpuno izmišljene. U Severnoj Koreji imamo jednu izreku: "Pas laje, a voz ide". Oni su baš ti psi...

Da li je tako izmišljena i informacija da Severnom Korejom u stvari ne vladaKim Džong Un, jer nema podršku armije, već sve konce vuče njegova tetka KimKjong Hiu?

Apsolutno. I to je jedna od podmetačina koja bi, da nije ozbiljna, bila zaista smešna. Zapadni mediji žele da nas predstave kao diktaturu jedne porodice, a istinaje daleko drugačija. Severna Koreja ima i premijera (Pak Pong Ju) i predsednika skupštine (Kim Jong Nam), i niko od njih nema nikakve veze s prvom familijom. Sve odluke se donose konsenzusom, a tako će biti i s odlukom o eventualnom ratu.

Pjongjang ovih dana proslavlja Dan armije, ovog puta usred zategnutih odnosa s Južnom Korejom i Amerikom. Očekujete li da dođe do eskalacijepretnji, kao što predviđaju analitičari?

Ne, ovaj 25. april proći će mnogo tiše nego ranije. To je zato što se spremamo za 27. jul, veliku proslavu pedesetogodišnjice pobede nas nad SAD . Ali, ni tada neće doći do konflikta ako Amerikanci ne urade ništa da nas izazovu. Ako ipak budu toliko glupi, mogu da im poručim samo da će napraviti jednu veliku, veliku grešku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track