Pirati oslobodili šest talaca posle više od dve godine

Danska tvrdi da nije platila otkup

Pirati oslobodili šest talaca posle više od dve godine

Planeta -
Šestorica mornara plovili su na jednom danskom teretnom brodu blizu obale Somalije kada su ih napali pirati 12. januara 2011. godine

KOPENHAGEN - Dvojica Danaca i četiri Filipinca, koje su pirati držali u zatočeništvu u Somaliji više od dve godine, danas su oslobođeni, saopštila je danska vlada. Danski ministar spoljnih poslova Vili Sovndal rekao je da su šestorica ljudi sada bezbedni i da se nalaze na jednoj danskoj fregati, ali nije naveo više detalja, javio je AP.

Šestorica mornara plovili su na jednom danskom teretnom brodu blizu obale Somalije kada su ih napali pirati 12. januara 2011. godine. Pretpostavlja se da su držani u zatočeništvu u ovoj zemlji, a danska premijerka Hele Torning-Šmit negirala je da je Danska platila otkup, dok je danska televizija javila da su taoce oslobodili otmičari pošto su za njih dobili novac.

Danske vlasti su navele da su komandosi poslati u Somaliju kako bi otpratili taoce do fregate, ali zasad nije jasno kako su tačno oslobođeni. Somalski pirati do sada su u zatočeništvu najduže držali posadu panamskog broda koji su napali 2010. godine, a čija su 24 mornara oslobodili tek posle 1.000 dana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track