Podmornica nazvana po demonu, ponos izraelske mornarice!
Foto: Rojters

Podmornica nazvana po demonu, ponos izraelske mornarice!

Planeta -
Kada podmornica bude potpuno opremljena i kad prođe sve potrebne testove, koštaće 500 milioa dolara. Ona će najverovatnije biti, najskuplje i najsofisticiranije oružje koje poseduje Izraelska mornarica

IZRAEL - Izrael je nedavno predstavio petu po redu podmornicu, klase "Delfin", koja navodno može lansira krstareće rakete sa nuklearnim glavama.

Izraelski zvaničnici saopštili su da sa nemačkom fabrikom u Kilu imaju potpisan ugovor o izgradnji još jedne, šeste po redu, podmornice, koja bi trebalo kako kažu da osigura bezbednost izraelskih građana.Podmornica je krštena kao INS Rahav. Rahav je prema Talmudu, jevrejskoj svetoj knjizi, demon - morsko čudovište.Kada podmornica bude potpuno opremljena i kad prođe sve potrebne testove, koštaće 500 milioa dolara. Tako će ova podmornica, najverovatnije biti, najskuplje i najsofisticiranije oružje koje poseduje Izraelska mornarica. Veruje se da je ova podmornica jedna od najmodernijih podmornica na svetu."ISN Rahav je najmodernija podmornica na svetu. Izgrađena je na takvoj platformi da može da se prilagodi velikom broju raznovrsnih misija", rekao je izraelski ministar odbrane.Prema navodima medija, ova podmornica opremljena je sa hidrauličnim sistemom za lansiranje, koji omogućava da se u vodi ispale izraelski Popaj Turbo SLCM dalekometni krstareći projektili, za koje se veruje da nose nuklerne glave.Ovi projektili, veruje se, imaju domet do 1500 kilometara, i mogućnost da ponesu nuklearnu glavu. Prvo lansiranje jednog takvog projektila bilo je 2002. godine u Indijskom okeanu.Pojedini navode da bi ove prodmornice trebalo da budu okosnica Izraelskih oružanih snaga, posebno u odnosu na Iran."Podmornice su jako strateško oružje izraelskih odbrambenih snaga. Država Izrael je spremna da deluje bilo kada, bilo gde - na zemlji, na moru i u vazduhu, kako bi osigurala sigurnost izraelskih građana", reako je Benjamin Netanjahu, izraelski premijer.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track