MASAKR U DAKI: 22 poginulo, mačetama napali policiju!
Foto: Rojters

Oružani sukobi u Bangladešu

MASAKR U DAKI: 22 poginulo, mačetama napali policiju!

Planeta -
Portparol policije u Daki Masudur Rahman je izjavio da je policija juče i noćas upotrebila zvučne granate, vodene topove, suzavac i gumene metke da bi rasterala najmanje 70.000 islamista
1 / 6 Foto: Rojters

BANGLADEŠ - Najmanje 22 osobe su poginule, a na stotine je povređeno, u Bangladešu u sukobima policije i nekoliko desetina islamista koji traže uvođenje zakona protiv bogohuljenja, saopštili su danas zvaničnici policije i bolnički izvori.

Portparol policije u Daki Masudur Rahman je izjavio da je policija juče i noćas upotrebila zvučne granate, vodene topove, suzavac i gumene metke da bi rasterala najmanje 70.000 islamista koji su se ulogorili u trgovinskom delu grada Motidžhilu zahtevajući uvođenje zakona."Bili smo primorani da intervenišemo zato što su nezakonito nastavili protest u Motidžhilu. Oni su nas napali ciglama, kamenicama, šipkama i bambusovim štapovima", rekao je on, dodajući da su se demonstranti razišli rano jutros. Policijski inspektor Mozamel Hak iz Univerzitetske bolnice u Daki kazao je da je u tu kliniku prebačeno 11 tela, među kojima je i nekoliko tela sa ranama od metaka i telo policajca koga su demonstranti udarali u glavu mačetama.Još 11 tela je prebačeno u druge tri klinike - četiri u Al Baraku i sedam u dve bolnice Islami bank koje se nalaze blizu mesta protesta.

Sukobi su izbili juče posle podne i trajali su danas do ranih jutarnjih časova. Protesti su počeli kada je nekoliko stotina hiljada islamista, koji su zahtevali uvođenje novog zakona protiv bogohuljenja, blokiralo autoputeve.Aktivisti ekstremističke organizacije Hefadžat-e-islam šetali su duž šest autoputeva, blokirajući saobraćaj između Dake i drugih gradova. Oni su uzvikivali "Alahu Akbar!"(Bog je veliki) i "Jedna tačka, jedan zahtev: ateisti moraju biti obešeni".

http://www.youtube.com/watch?v=bM1EJ5B-lWs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track