ZAVRŠENA ISTRAGA: Vehabijski vođa neće biti kažnjen za mnogoženstvo

ZAVRŠENA ISTRAGA: Vehabijski vođa neće biti kažnjen za mnogoženstvo

Planeta -
Mi znamo da on ima četiri žene i 16 dece pod istim krovom, ali s obzirom na to da je venčan samo sa jednom, tu nema elemenata za naše postupanje rekao je ministar unutrašnjih poslova tog kantona Šefik Smlatić

BUŽIM - Vehabijski lider iz Bužima u Bosni i Hercegovini, Husein Bilal Bosnić, neće snositi posledice iako je utvrđeno da živi sa četiri žene, pošto je venčan samo sa jednom.

"Mi znamo da on ima četiri žene i 16 dece pod istim krovom, ali s obzirom na to da je venčan samo sa jednom, tu nema elemenata za naše postupanje. Dakle, to je više pitanje moralne, nego pravne kategorije", rekao je ministar unutrašnjih poslova tog kantona Šefik Smlatić.

Osim što za policiju u ovom slučaju poligamije nema ništa sporno, i Jasmira Mehić, predsednik Udruženja žena "Izvor" iz Bužima, naglašava da je BiH demokratsko društvo, te ističe da ne vidi problem "u nečemu što je nečiji izbor".

"Verovatno je to izbor tih žena i otkud pravo nekome da se meša u njihov izbor. Čak naprotiv, imam informaciju da jako fino žive i deca su im odlični učenici", tvrdi Mehićeva.

Za razliku od nje, predstavnice drugih nevladinih organizacija koje se bave zaštitom prava pripadnica nežnijeg pola, osule su paljbu po slučaju „bužimskog Sulejmana Veličanstvenog“, kako su Bosnića na forumima nazvali građani.Pitaju se u nevladinom sektoru zašto su te žene uopšte pristale da žive pod takvim uslovima.

"Ne znam šta ih je navelo na takvu zajednicu. Verovatno neznanje ili neimaština. Bilo bi dobro kada bismo se mi u ženskim organizacijama time pozabavile, zajedno s institucijama, kako bismo videli zašto su te žene na to pristale", ispričala je ranije Azra Hasanbegović, direktor nevladine organizacije "Žena BiH".

U Agenciji za ravnopravnost polova BiH podvlače da je, u skladu s entitetskim krivičnim zakonima, zabranjena dvobračnost, a samim tim i višebračnost. Međutim, nema zabrana u slučaju više vanbračnih zajednica.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track