Najnovije vesti

BIH U PANICI: Invazija zmija zbog klimatskih promena

BIH U PANICI: Invazija zmija zbog klimatskih promena

Planeta
Veliki broj gmizavaca primećen je krajem aprila i početkom maja u Hercegovini, banjalučkoj i dobojskoj regiji, ali i u drugim predelima BiH

BANJALUKA - Stanovnici gotovo svih delova BiH u poslednjih dvadesetak dana suočeni su s pravom najezdom zmija, koje su se pojavile nešto ranije, ali u dosta većem broju nego obično, što stvara strah kod stanovništva.

Naime, veliki broj ovih gmizavaca primećen je krajem aprila i početkom maja u Hercegovini, banjalučkoj i dobojskoj regiji, ali i u drugim predelima BiH.

Dosta zmija primećeno je i na području Unsko-sanskog kantona, gde meštani kažu da ih iznenađuje tolika pojava ovih gmizavaca.

Stručnjaci pojašnjavaju da bi to mogla biti posledica uticaja poremećaja klime, jer zima nije bila toliko jaka, pa se može očekivati veće prisustvo zmija.Da zmija ima poslednjih dana u velikom broju, potvrdili su i u preduzeću "Eko-bel", koje se bavi i poslovima suzbijanja i uklanjanja ovih gmizavca.

Vladimir Šušnjar, direktor tog preduzeća, rekao je da su u poslednje vreme imali dvadesetak intervencija, što je veliki broj za ovo doba godine. On smatra da je viši nivo podzemnih voda i naglo otopljenje uticalo da se zmije pomere iz prirodnih staništa.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...