Letećemo bez pilota: Avion prešao 800 kilometara, kapetan bio na zemlji

Testiranje nove tehnologije

Letećemo bez pilota: Avion prešao 800 kilometara, kapetan bio na zemlji

Planeta -
Tokom putovanja, specijalno adaptiranim avionom upravljao je pilot na zemlji, prema uputstvima koje je primao od Nacionalne vazduhoplovne službe

LONDON - Regionalni putnički avion "Džetstrim" leteo je nad Velikom Britanijom više od 800 kilometara bez pilota, piše danas britanski javni servis Bi-Bi-Si (BBC). U avionu je bio prisutan jedan pilot, koji je upravljao pri poletanju u Vartonu, Lankaširu, na severozapadu Engleske i sletanju u Invernesu, u Škotskoj.

Tokom putovanja od više od 800 kilometara, specijalno adaptiranim avionom upravljao je pilot na zemlji, prema uputstvima koje je primao od Nacionalne vazduhoplovne službe (National air traffic services NATS). Avion sa 16 sedišta, koji je leteo bez putnika, kretao se trasom kojom putuju komercijalni avioni.

"Leteći ekspermientalni sto" (Flying testbed) ima senzore i robotsku tehnologiju pomoću kojih identifikuje i izbegava opasnosti. NATS-ov stručnjak za bespilotne letilice Andru Čapman rekao je da se njegova kompanija pobrinula da prošlomesečni probni let ne utiče na bezbednost drugih aviona koji su u to vreme koristili isti prostor i dodao da se, iako je ostalo još mnogo rada, na osnovu njegovog uspeha može zaključiti da bespilotne letilice mogu da se kreću u različitim koridorima. To je bio poslednji u nizu probnih letova u okviru ASTRAEA, projekta za razvoj bespilotnih letova u civilnom vazduhoplovstvu. Projekat je dobio 62 miliona funti od komercijalnih kompanija i britanske vlade.

http://www.youtube.com/watch?v=qZtzCEW9INE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track