POVRATAK: Astronauti se uspešno prizemljili
Foto: Reuters

POVRATAK: Astronauti se uspešno prizemljili

Planeta -
Trojka je sletela u ruskoj svemirskoj letelici Sojuz u stepe Kazahstana u 4.31 po srenjoevropskom vremenu

MOSKVA - Tri astronauta sa Međunarodne svemirske stanice vratili su se na Zemlju rano jutros posle 146 dana provedenih u svemiru, saopštio je ruski centar za kontrolu letova.

Kanađanin Kris Hadfild iz Kanadske svemirske agencije (ASC), Amerikanac Tom Maršburn iz Nase i Rus Roman Romanenko iz Ruske svemirske agencije (Roskosmos) sleteli su u ruskoj svemirskoj letelici Sojuz u stepe Kazahstana u 4.31 po centralnoevropskom vremenu kao što je i predviđeno, naveo je ruski centar.

"Sletanje uspelo", navodi se u poruci na ekranima ruskog centra u predgrađu Moskve. Trojica astronauta sleteli su po vedrom vremenu odmah po izlasku sunca u Kazahstanu, bivšoj sovjetskoj republici u centralnoj Aziji, pokazuju snimci koje je direktno prenosila Nasa TV na svom internet sajtu.

Njih su jednog po jednog iz kapsule izvadile zemaljske ekipe koje su stigle na mesto sletanja s nekoliko helikoptera. Astronauti su izgledali da su u dobroj formi. Još trojica astronauta - Rusi Pavel Vinogradov i Aleksandar Misurkin i Amerikanac Kris Kasidi - ostali su na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track