POGLEDAJTE Češki predsednik trešten pijan: Imam virus!
Foto: Youtube

POGLEDAJTE Češki predsednik trešten pijan: Imam virus!

Planeta -
Kabinet predsednika je reagovao saopštenjem da je Zeman jednostavno imao virus i da se loše osećao te da mora da se odmori dan-dva

PRAG - Iako nije tajna da češki predsednik Miloš Zeman voli da popije, njegovo ponašanje na jednoj prošlonedeljnoj svečanosti kada se teturao i oslanjao o zid dok ga kardinal pridržava, izazvalo je osudu i podsmeh javnosti, a predsednikov kabinet je to protumačio kao posledicu virusa.

Snimak svečane ceremonije predstavljanja obnovljenih krunskih dragulja Češke prošle nedelje u Vladislavskoj sali Starog kraljevskog dvorca na kojem se vidi kako Zeman jedva stoji na nogama, pokrenuo je buru podsmeha na društvenim mrežama. Kabinet predsednika je reagovao saopštenjem da je Zeman jednostavno imao virus i da se loše osećao te da mora da se odmori dan-dva.

Česi, inače poznati po tome što piju najviše piva po glavi stanovnika u svetu - postavljali su vlastite slike na kojima se vidi kako sede u barovima i piju, uz slogane: "Evo dobijam virus" ili "Otišao sam na virus". Zeman (68) inače strastveni pušac, ljubitelj je masne hrane, ali i ljubitelj je dobre kapljice. Jednom prilikom je pohvalio Vinstona Čerčila zbog njegove ljubavi prema viskiju i izjavio da je Adolf Hitler bio antialkoholičar i vegetarijanac "i znate kako je završio".

Tokom izborne kampanje 1996. godine, Zeman je govorio da se njegov izborni autobus "vozi na benzin i "beherovku"", popularni češki liker. Dve godine kasnije postao je premijer.

Njegov protivkandidat na izborima Karel Švarcenberg, nije mogao da se uzdrži, a da ovu Zemanovu sklonost ne iskoristi u kampanji.

"Miloš Zeman je po mom mišljenju jedan od najpametnijih premijera koga je ova zemlja ikad imala", rekao je Švarcenberg tokom kampanje, "i da nije pio toliko mnogo, bio bi stvarno dobar premijer".

Zeman je imao običaj da tvrdi da je toliko navikao na piće da ono ne može da deluje na njega, i otvoreno je izazivao svakoga da dokaže suprotno.

"Ako me je iko ikad video pijanog, neka mi kaže kada", odgovarao je on tokom kampanje za predsedničke izbore.

Miroslava Nemcova, predsednica Donjeg doma češkog parlamenta koja je prisustvovala pomenutoj svečanosti, jedina je komentarisala prošlonedeljno Zemanovo ponašanje.

"Videla sam isto što i vi. Procenite sami", rekla je ona jednom češkom listu.

http://www.youtube.com/watch?v=p3zRWV7f7-I

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track