SKANDAL U GRČKOJ SKUPŠTINI: Poslanik Zlatne zore skandirao Hajl Hitler
Foto: Rojters

SKANDAL U GRČKOJ SKUPŠTINI: Poslanik Zlatne zore skandirao Hajl Hitler

Planeta -
Poslanik "Zlatne zore" Panajotis Iliopulos. Iliopulos najpre verbalno napao lidera Sirize, poslanika Aleksisa Ciprasa, a dok je izvođen iz sale, tri puta se začuo uzvik "Hajl Hitler!"

ATINA - Poslanik neonacističke stranke "Zlatna zora" izbačen je sa sednice Skupštine Grčke jer je vređao kolegu iz levičarske stranke Siriza, a potom je drugi poslanik iste ekstremno desničarske stranke uzviknuo "Hajl Hitler!".

Potpredsednik Skupštine i poslanik levičarske stranke Siriza, Joanis Dragasakis, naredio je da se sa sednice udalji poslanik "Zlatne zore" Panajotis Iliopulos. Iliopulos najpre verbalno napao lidera Sirize, poslanika Aleksisa Ciprasa, a dok je izvođen iz sale, tri puta se začuo uzvik "Hajl Hitler!" što je objavljeno i na televiziji. Grčka novinska agencija Ana je javila da je "Hajl Hitler!" uzviknuo Hristos Papas, jedan od lidera i poslanik "Zlatne zore", ali je ta neonacistička stranka to demantovala.

Kako je javio atinski Radio Skaj, Iliopulos je tokom sednice Skupštine rekao da Cipras "spava snom pravednika i sanja da postane premijer", nakon čega ga je Dragasakis zamolio da se ponaša "dostojanstveno" i upozorio ga da će u supotnom preduzeti mere predviđene zakonom o parlamentu. "Siriza je kriminalna grupa, bežite bednici!", odgovorio je Iliopulos, a poslanke koji su aplaudirali Dragasakisu nazvao "stadom ovaca".

Dragasakis je naredio da se Iliopulos udalji sa sednice, odakle su potom izašli i ostali poslanici "Zlatne zore".

"Takve mere se veoma retku preduzimaju, poslednji put se tako nešto desilo pre 20 godina", rekao je predstavnik skupštinske pres-službe. Pripadnici "Zlatne zore" ušli su u grčki parament posle izbora juna 2012. godine, kada su osvojili sedam odsto glasova i dobili 18 među ukupono 300 poslaničkih mesta.

Prvo okretanje glasača ekstremnoj desnici u novijoj istoriji Grčke, objašnjeno je dubokom ekonomskom krizom i razočaranjem sistemom vrednosti EU čije su mere potopile tu zemlju u još dublju recesiju.

Osumnjičeni za ulične batinaške napade na strance koji nikako da dobiju sudski epilog, oni se služe antisemitskom i ksenofobičnom retorikom, a oštre kritike uputili su im Savet Evrope i više organizacija za zaštitu ljudskih prava.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track