ŠPIJUNSKA SAGA: Rusija razotkrila i šefa CIA u Moskvi
Foto: Reuters

Hladni rat

ŠPIJUNSKA SAGA: Rusija razotkrila i šefa CIA u Moskvi

Planeta -
Navođenje imena protivničkih špijuna je u suprotnosti sa diplomatskim običajima

MOSKVA - Ruska obaveštajna služba razotkrila je identitet šefa kancelarije CIA u ruskoj prestonici, pošto je prethodno otkriven jedan agent CIA u Moskvi.

Već 2011. je šef kancelarije CIA "zvanično upozoravan“ da ne preduzima provokativne korake regrutovanja predstavnika ruskih bezbednosnih snaga, rekao je jedan pripadnik ruske obaveštajne službe FSB agenciji Interfaks. On je pritom saopštio puno ime šefa kancelarije CIA.

Uz to on je naveo i ime drugog navodnog agenta CIA, koji, prema njegovim navodima, zbog "sličnog delovanja" kao aktuelni razotkriveni agent u januaru proteran.

Navođenje imena protivničkih špijuna je u suprotnosti sa diplomatskim običajima, navode međunarodne agencije. Rusija je nedavno saopštila da je agent CIA po imenu Rajen Fogle razotkriven kako pokušava vrbovanje pripadnika ruskih bezbednosnih snaga.

Fogle je, pod lažnim identitetom, radio u Ambasadi SAD u Moskvi. Nakon razotkrivanja proglašen je nepoželjnom osobom.Portparol Stejt dipartmenta Džen Psaki odbila je da komentariše da li je Fogle napustio Rusiju, kao i vest iz Moskve u kojoj je navedeno ime šefa kancelarije CIA.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track