Hrvatska: Sve izvesniji drugi krug u većini gradova
Foto: Tanjug

Hrvatska: Sve izvesniji drugi krug u većini gradova

Planeta -
Zagrepčani su najviše glasova dali aktualnom gradonačelniku Milanu Bandiću, Osječani aktuelnom gradonačelniku Krešimiru Bubalu, a Riječani Vojku Obersnelu

ZAGREB - Na lokalnim izborima glasalo je 46,13 odsto od 3,75 miliona građana, a kako u Državnu izbornu komisiju stižu rezultati, sve je izvesnije da će se gradonačelnici u dobrom delu velikih gradova birati u drugom izbornom krugu.

Prema prvim neslužbenim rezultatima, Zagrepčani su najviše glasova dali aktualnom gradonačelniku Milanu Bandiću, Osječani aktuelnom gradonačelniku Krešimiru Bubalu, a Riječani Vojku Obersnelu.

Za razliku od njih, građani Splita odlučili su da im je dosta Keruma, jer dva vodeća mesta imaju kandidati SDP-a Ivo Baldasar i kandidat HDZ-a Vjekoslav Ivanišević.

Bandić, koji je osvojio 45,6 odsto glasova 2. Juna suprotstaviće se kandidat SDP-a Rajko Ostojić, koji je osvojio 24,4 odsto. Nakon govora i stava da je pobedio a da nije vređao kandidate, bandić je izjavio da ide u Mostar gde mu je majka na samrti.

Bubalu će se suprotstaviti kandidat koalicije na čelu s SDP-om Ivica Vrkić.

U Rijeci po novim podacima neće biti drugog kruga jer je kandidat SDP-ove koalicije, dosadašnji riječki gradonačelnik Vojko Obresnel, osvojio 50,55 odsto, a HDZ-ov protivkandidat Hrvoje Burić 16,02 odsto glasova.

Drugog kruga možda neće biti u Zadru gde je HDZ-ovac Božidar Kalmeta prema podacima s trećina biračkih mesta osvojio više od 52 odsto glasova birača, dok je kandidat SDP-ove koalicije Ivo Bilić imao 30,76 odsto.

Što se tiče izbora za skupštine i veća gradova, SDP s koalicionim partnerima je najviše glasova osvojio u Zagrebu, Rijeci i Splitu, ako i u drugim manjim gradovima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track