Vujanović danas postaje predsednik

Izvori u Crnoj Gori

Vujanović danas postaje predsednik

Planeta -
Vujanović će ostati upamćen po tome što je vezao dva predsednička mandata u Crnoj Gori nakon što je ta država na referendumu 2006. godine stekla nezavisnost

CETINJE - Inauguracija novog-starog predsednika Crne Gore Filipa Vujanovića biće održana danas u Cetinju.

Svečana sednica parlamenta, na kojoj će Vujanović položiti zakletvu, biće održana u Vladinom domu. Polaganje zakletve pred poslanicima predviđeno je Ustavom Crne Gore, a mandat crnogorskog predsednika traje pet godina.

Vujanović će ostati upamćen po tome što je vezao dva predsednička mandata u Crnoj Gori nakon što je ta država na referendumu 2006. godine stekla nezavisnost.Državna izborna komisija Crne Gore saopštila je da je, prema konačnim rezultatima, Vujanović pobedio na izborima 7. aprila, pošto je osvojio 51,21 odsto glasova, dok je za nezavisnog kandidata Miodraga Lekića glasalo 48,79 odsto birača.Lekićev izborni štab saopštio je ranije da ne priznaje rezultate predsedničkih izbora koje saopštava DIK, a na protestu njegovih pristalica u Podgorici zatraženo je poništenje predsedničkih izbora održanih 7. aprila i raspisivanje novog glasanja za šefa crnogorske države.Grupa od oko 60 građana krenula je jutros od Podgorce do Cetinja na protestni marš, izražavajući na taj način nezadovoljstvo povodom inauguracije novog-starog predsednika države Filipa Vujanovića, koja će se održati večeras u crnogorskoj prestonici.Organizator protestnog marša Marko Milačić kazao je da tim činom žele da poruče Vujanoviću da nije njihov predsednik.Učesnici marša su, uglavnom, mladi ljudi, bez nacionalnih i verskih obeležja, a kolonu predvodi kamionet sa ozvučenjem iz koga se čuju rok pesme sa buntom kao temom.Šetnja se obavlja u pratnji policije, a za učesnike su obezbeđeni voda i hrana.

Inače, nacrt posebnog zakona (lex specialis) kojim opozicija traži poništavanje predsedničkih izbora i raspisivanje novih, trebalo bi da se u crnogorskom parlamentu nađe u četvrtak.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track