BELA KUĆA GUBI STRPLJENJE: Vlast BiH podržava mudžahedine
Foto: Fonet

BELA KUĆA GUBI STRPLJENJE: Vlast BiH podržava mudžahedine

Planeta -
Gordon Bardoš, američki stručnjak za Balkan, kaže da je Bosna jedina zemlja u Evropi koja ima simpatizere i saradnike radikalnog islamizma u najvišim nivoima vlasti

HRVATSKA - Da su brdska sela središnje Bosne iznad Travnika, Zenice i Bugojna postala među glavnim svetskim bazama za obuku mudžahedina upozorila je hrvatska novinarka Višnja Starešina u svom dokumentarnom filmu "Treći pohod", a pet godina posle Amerikanci potvrđuju da u našem komšiluku deluje 3000 potencijalnih radikalnih islamskih terorista.

Stotine drugih mogu se naći i na Kosovu, Sandžaku i u Makedoniji.

Njihov uticaj na društvo koje se još bori sa nasleđem mržnje zaostale iz ratova devedesetih ne treba podcenjivati jer ekstremisti sa punim novčanicima lako pronalaze one koji su spremni za teroristička dela. Izvori u Stejt Departmentu potvrđuju da su američki i britanski konzuli u Sarajevu upozorili bosanske zvaničnike da "ohlade" svoje veze sa Iranom jer njihova budućnost nije Teheran, nego Evropska unija.

Vašinton je izgubio strpljenje kad je jedan magazin objavio da je tokom 2012. odobreno "200 viza za iranske preduzetnike" koji su posetili Bosnu. U njihovom društvu bio je i iranski diplomata koga su potom pratile izraelske tajne službe i otkrile da je posetio Tajland, Gruziju i Indiju, sva mesta gde su potom napadnuti izraelski građani.Teroristički napad na autobus sa izraelskim turistima u Bugarskoj 18. jula 2012. poslednji je u nizu smrtonosnih incidenata na Balkanu koje su počinili islamistički ekstremisti uvežbani u vojnim kampovima u Bosni. Pre toga u Skoplju su ubili pet ljudi, a 2011. vehabije su napale američku ambasadu u Sarajevu. U 2010. srpska policija otkrila je terorističku ćeliju u planinskoj regiji Sandžak koja je planirala napad na zapadne ambasade u Beogradu.

"Amerika i druge zapadne zemlje dugo su ignorisale postojanje surogata Al-Kaide i Hezbolaha na Balkanu. Finansiraju ih Iran i Saudijska Arabija. Za radikalne islamiste Sarajevo je "dom", a tamo je i najveće iransko diplomatsko predstavništvo u Evropi koje postaje centralno mesto, nešto poput Berlina tokom Hladnog rata", kaže Gordon Bardoš, američki stručnjak za Balkan koji često objavljuje tekstove o bosanskim vehabijama koji su pretnja bezbednosti jugoistočne Evrope.

Američki stručnjaci za bezbednost već godinama upozoravaju Belu kuću da imaju dokaze kako se najopasniji teroristi današnjice za nove napade pripremaju u Bosni. Većina ih je došla 1993. godine na poziv Alije Izetbegovića koji je formirao Kateebat el-mudžahedine kao njegove lične "svete ratnike". Trojica iz te grupe, Kalid Šeik Mohamed, Navaf al-Hazmi i Klalid al-mindharom planirali su i učestvovali u najvećem masovnom ubistvu u istoriji moderne Amerike - napadu na Svetski trgovionski centar u Njujorku.

"Bosna je jedina zemlja u Evropi koja ima simpatizere i saradnike radikalnog islamizma u najvišim nivoima vlasti", upozorava Gordon Bardoš.

U Bosni su mnogi ekstremisti devedesetih legalno i ilegalno dolazili i do hrvatskih pasoša pa je to najvažniji razlog što Vašington nije ukinuo vize Hrvatskoj. Ukinuće ih najverovatnije nakon ulaska u EU i bolje kontrole izdavanja naših pasoša za državljane BiH.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track