BOING 787: Drimlajner ponovo leti

Povratak

BOING 787: Drimlajner ponovo leti

Planeta -
Letovi na Boingovim 787 avionima obustavljeni su širom sveta polovinom januara zbog dva ozbiljna incidenta koja su se dogodila usled kvarova na litijumskim baterijama aviona

ČIKAGO - Američka aviokompanija Junajted erlajns ponovo je, posle višemesečne zabrane, odobrila letove na Boingovim avionima 787 - drimlajnerima.

Boingov drimlajner je ponovo u ponedeljak poleteo sa hjustonskog aerodroma za Čikago. Četvoročasovni let uspešno je obavljen.

"Taj let označava povratak u redovne letove Boingovih 787 aviona", saopštila je uprava UA, jedine američke vazduhoprovne kompanije koja za sada u svojoj floti ima ovaj tip letelica.

"Naša kompanija će ove nedelje uvesti dodatne letove na drimlajnerima izmedju Hjustona i ostalih destinacija na teritoriji SAD, dok će od medjunarodnih linija 10. juna biti uveden let Denver-Tokio", saopštili su predstavnici ovog avioprevoznika, koji poseduje šest drimlajnera, i očekuju isporuku još dve letelice ovog tipa.

Letovi na Boingovim 787 avionima obustavljeni su širom sveta polovinom januara zbog dva ozbiljna incidenta koja su se dogodila usled kvarova na litijumskim baterijama aviona.

Federalne vlasti američke aviacije (FAA) u aprilu su dale zeleno svetlo za ugradnju nove, bolje izolovane i bezbednije baterije. Er Indija, u čijem vlasništvu je šest drimlajnera, najavila je prošle nedelje ponovo saobraćanje na ovim Boingovim letelicama.

Japanska aviokompanija Nipon ervejz, u čijem je vlasništvu najveća flota drimlajnera, čak 17, planira da ih ponovo pusti u saobraćaj od 1. juna.

Etiopski avioprevoznik je krajem aprila obnovio komercijalne letove na ovim Boingovim letelicama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track