Putin: Nema amnestije za privredne zločine
Foto: REUTERS

Još nije zrelo

Putin: Nema amnestije za privredne zločine

Planeta -
Postoji, među 240.000 osuđenih za razne kategorije privrednih malverzacija i falsifikatora novca i onih koji su osuđeni za šverc materijalnih dobara koja se mogu koristiti za proizvodnju oružja ili čak oružje za masovno uništenje", rekao je ruski predsednik

MOSKVA - Ruski predasednik Vladimir Putin odbacio je danas predlog amnestije uhapšenih osoba zbog privrednih malverzacija, ocenivši da među njima ima švercera oružja i falsifikatora novca.

Nedavno je ruski izaslanik za zaštitu prava preduzetnika Boris Titov predložio amnestiju, meru koja bi mnogo značila i za bivšeg direktora ruskog naftnog Jukosa Mihaila Hodorvoskog, koji je u zatvoru od 2003. godine.

Na sastanku preduzetnika u Voronežu, oko 600 kilometara jugoistočno od Moskve, Putin je rekao da taj predlog "još nije zreo".

"Postoji, među 240.000 osuđenih za razne kategorije privrednih malverzacija i falsifikatora novca i onih koji su osuđeni za šverc materijalnih dobara koja se mogu koristiti za proizvodnju oružja ili čak oružje za masovno uništenje", rekao je Putin.

Putin je rekao da treba još razmotriti taj predlog sa stručnjacima i tužilaštvom pre nego što se donese konačna odluka.

Neimenovani predstavnik ruskog poslovnog sveta izjavio je da su mnoge zatvorene osobe osuđene za dela za koja se ne ide u zatvor. Mnoga udruženja su navela da su mnoge optužbe bile takve da se sumnja da je pravosuđe bilo zloupotrebljeno.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja