OLIVER STOUN: Tito je heroj istorije, a Hilari Klinton glupa!

Proslavljeni režiser

OLIVER STOUN: Tito je heroj istorije, a Hilari Klinton glupa!

Planeta -
Trostruki oskarovac je razočaran Barakom Obamom, bivšu državnu sekretarku Hilari Klinton naziva osornom i glupom, a smrt Uga Čavesa smatra gubitkom za svet

HOLIVUD - Trostrurki oskarovac, poznati holivudski reditelj i scenarista Oliver Stoun izjavio je da se sve više divi nekadašnjem doživotnom predsedniku SFRJ Josipu Brozu Titu koga smatra herojem naše istorije, jer je on, kako kaže, predstavljao “treći pravac” između komunizma i kapitalizma.

Stoun kaže da Sjedinjene Američke Države Titu nisu pridavale mnogo pažnje.

“Nismo dovoljno dobro prepoznali raskol između Jugoslavije i Sovjeta, nismo prepoznali snagu neutralnosti”, naveo je Stoun prisetivši se 1955. godine i konferencije u Bandungu gde su bili još Sukarno, Naser i Nehru.“Tito je bio izuzetno značajna ličnost… I bilo je zanimljivo gledati ga kako pregovara između dva sveta”, kazao je Stoun.

Stoun kaže da jedino Tita SAD nisu “skinule s vlasti”, a da sve druge jesu, jer Amerika ne voli neutralnost.“Sve više se divim Titu. Očito je da su se stvari u Jugoslaviji počele raspadati nakon njegove smrti”, naveo je Stoun.

Ovaj vijetnamski veteran i čest kritičar američke politike kaže da je razočaran u aktuelnog predsednika SAD Baraka Obamu, a bivšu državnu sekretarku Hilari Klinton smatra “osornom i glupom”.

On ne krije da “veoma žali” za nedavno preminulim venecuelanskim predsednikom Ugom Čavesom.

“Obama je pogrešio kada je 2008. godine pozvao da se okrenemo budućnosti, umesto prošlošti. Prvo morate raščistiti s prošlošću. Trebalo je i Obama da se osvrne na prošlost umesto što je samo nastavio doba terora, umesto da ga je ostavio iza nas”, kaže Stoun.

Upitan da li je razočaran zbog toga, Stoun je rekao da jeste, ali u Obamu, a ne u budućnost.

Za SAD kaže da su prejake i da upravo zato uvek ističe značaj regionalne ravnoteže poput Kine, Rusije, Turske, Brazila Venecuele…

Zato, kako kaže, ne podnosi Klintonovu, jer je izjavila da su SAD napravile odličan posao vodeći svet, pošto nakon Drugog svjetskog rata nije bilo novih svetskih ratova.

“Eto, to je rekla. Ona je osorna i glupa. Uopšte nema svest da je Amerika imperija i da je svaka imperija imala svoj kraj… Hilari Klinton veruje da su atomske bombe najbolji način za kontrolu sveta”, naveo je Stoun.Govoreći o Čavesu, Stoun kaže da je bio “veliki čovek”, koji nedostaje svima koji su ga poznavali.

Čavesova smrt je, prema njegovim rečima, gubitak za svet i da činjenica da su ga toliko mrzeli govori da je, ipak, nešto značio.

“To je bio jedan izvanredan duh, njegova smrt je veliki gubitak za svet. Bio je velika ličnost za Latinsku Ameriku. Bio je nezavisan od SAD… Suprotstavio nam se i nije se plašio pretnji… U srcu je bio vojnik”, objašnjava je Stoun.

On poručuje da umetnici moraju preispitivati sistem, jer on često zna biti tiranski i to na “perfidan način”, dok SAD to, kako kaže, radi “prefinjeno”.

“Moje stoleće i moj život su me naučili o zlupotrebama moći i o prevelikoj moći…”, kaže Stoun i podseća da je on svedočio svemu što su SAD radile širom sveta.

Njegov je posao, dodaje, da to prenese, a to nije lagan zadatak. Stoga, kako navodi, njegovi filmovi bivaju unapred kritikovani i pre nego što su viđeni. Svejedno, on obećava da će nastaviti da pravi takve filmove, a ako ne bude mogao praviće, kaže, dokumentarce, a ako ni to ne bude mogao – pisaće.

Govoreći o Evropi, Stoun kaže da je ona amerikanizovana. Evrozonu poredi sa Volstritom.

“Kažu da ne smeju da dozvole da Grčka i Španija propadnu. Koncept propadanja je takav da jednom kad počnete govoriti o propadanju, ono postaje neizbežno. I Nemačka će propasti, a potom će nastupiti golema kriza… Ništa nije dovoljno veliko da ne bi moglo propasti. Ništa”, rekao je Stoun i dodao da se “zato nemojte toliko širiti, kako ne biste propali”.

http://www.youtube.com/watch?v=8Mb_VSmY-bM

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track