RUSIJA NAORUŽAVA SIRIJU: Stiže S-300!

RUSIJA NAORUŽAVA SIRIJU: Stiže S-300!

Planeta -
Sergej Rjabkov, zamenik ministra spoljnih poslova Rusije, rekao je da će ta zemlja nastaviti da isporučuje sirijskoj vladi protiv-avionske rakete

MOSKVA - Rusija nastavlja isporuke protivavionskog sistema S-300 Siriji. Odluka Moskve usledila svega nekoliko sati pošto je EU ukinula embargo na prodaju oružja sirijskim ustanicima.

Trka u naoružavanju sirijske vlade i pobunjenika dostigla je vrhunac pošto su, u razmaku od svega nekoliko časova, Brisel i Moskva odlučili da nastave da isporučuju oružje ustanicima, odnosno snagama koje se bore na strana Bašara al Asada."Nogu" je povukao Brisel, odlukom da ukine emabrgo na isporuke oružja pobunjenicima, uprkos činjenici da su članice EU bile duboko podeljene po tom pitanju. Velika Britanija i Francuska su se naročito zalagale za ukidanje embarga dok su Austrija, Švedska, Finska i Češka Republika imale rezerve prema takvoj odluci.

Suštinski, konačna odluka o isporukama oružja ustanicima neće biti doneta pre 1. avgusta".

Nekoliko sati kasnije, Sergej Rjabkov, zamenik ministra spoljnih poslova Rusije, rekao je da će ta zemlja nastaviti da isporučuje sirijskoj vladi protiv-avionske rakete. Rjabkov je kazao da su se rakete tipa S-300 pokazale kao „faktor stabilnosti" koje bi „neke usijane glave" mogle da odvrati od ulaska u konflikt. Rjabkov je, istovremeno, optužio evropske lidere da "raspiruju plamen konflikta", kao i da su doveli u pitanje održavanje mirovne konferencije o Siriji.

Amerikanci se, za sada, drže relativno po strani kada je u pitanju naoružavanje ustanika, ali su poslednjih meseci "karte bacili" na Salama Idriza, komandanta Slobodne sirijske armije, čije snage obučavaju u Turskoj i Jordanu.

http://www.youtube.com/watch?v=4YGaq8QW0x4

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track