DROGIRANI: Oko 16 odsto Hrvata probalo narkotike!

Alarmantno

DROGIRANI: Oko 16 odsto Hrvata probalo narkotike!

Planeta -
Zagreb je 2009. godine postao četvrti grad na svetu po količini nelegalne droge u otpadnim vodama,

BRISEL - Oko 16 odsto ispitanih Hrvata probalo je barem jednom u životu neku vrstu droge - kanabis, amfetamin, ekstazi, LSD, kokain ili heroin, navodi se u danas objavljenom godišnjem izveštaju Agencije EU za borbu protiv droga (EMCDDA). Prvo istraživanje ove agencije u Hrvatskoj sprovedeno je 2011. godine na uzorku od 4.756 osoba, starosti od 15 do 64 godine.

Šesnaest odsto ispitanih je priznalo da je barem jednom u životu probalo neku drogu - najčešće kanabis - 15,6 odsto, zatim amfetamin - 2,6 i ekstazi - 2,5 procenata, prenela je agencija Hina. Zabeleženo je češće konzumiranje droge u većim gradovima i kod mlađe populacije. Muškarci, bez obzira na životnu starost, češće uzimaju drogu od žena, dok kod upotrebe sedativa i lekova za smirenje bez lekarskog recepta prednjače žene.

U Zagrebu, koji je 2009. godine postao četvrti grad na svetu po količini nelegalne droge u otpadnim vodama, najrasprostranjenija droga je kanabis. Godine 2009. heroin je bio na drugom mestu, a prema najnovijim istraživanjima, sada je kokain popularniji od heroina.

Tokom 2011. godine u Hrvatskoj je zabeležena 3.864 zaplena biljnog kanabisa, 185 zaplena heroina, 142 kokaina, 75 ekstazija i 372 amfetamina. Zabeležen je i opadajući trend u zapleni heroina, s obzirom da je 2011. bilo najmanje zaplena te droge od 2001. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track