Španska policija zaplenila tri tone kokaina na brodu

Prekinuli vezu

Španska policija zaplenila tri tone kokaina na brodu

Planeta -
Španija se smatra jednom od glavnih tačaka na kojoj droga ulazi u Evropu iz Južne Amerike i drugih delova sveta

MADRID - Španska policija zaplenila je na jednom ribarskom brodu na Atlantiku, tri tone kokaina i uhapsila 21 osobu, među kojima i kapetana iz Koreje i posadu iz Indonezije, saopštili su zvaničnici.

"Policajci su ušli na ribarski brod u Atlantskom okeanu, na kojem su pronašli tri tone kokaina, izdeljenog na manje paketiće", navodi se u saopštenju policije.

"Uhapšeni su kapetan broda korejske nacionalnosti i četiri člana posade poreklom iz Indonezije", ali i 16 ljudi koji nisu bili na brodu, stoji u saopštenju, prenosi AFP.

U slučaj je umešana i organizacija iz Venecuele, aktivna na severozapadu Španije, gde je, tokom operacije pod nazivom "Albatros", izvršena većina hapšenja.

Policija je izvršila 10 racija na različitim lokacijama i zaplenila oružje, računare, dokumenta i vozila.

Španija se smatra jednom od glavnih tačaka na kojoj droga ulazi u Evropu iz Južne Amerike i drugih delova sveta.

Policija je 6. maja saopštila da je zaplenila 52 tone hašiša, što je rekord u Evropi, u jednom skladištu u blizini Kordobe. Tada je uhapšeno troje ljudi.

U martu, na jednom brodu koji je u Evropu plovio iz Venecuele, zaplenjeno je dve tone kokaina.

Prošle godine, u Španiji je zaplenjena 21 tona kokaina, 25 odsto više nego prethodne, kao i 326 tona hašiša, što je 8,5 odsto manje nego 2011, saopštio je prošlog meseca ministar unutrašnjih poslova Horhe Fernandez-Dijaz.

Prema ovim podacima, to je 41 odsto od ukupne količine kokaina zaplenjene prošle godine u Evropi i 74 odsto hašisa, rekao je ministar.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja