BEZ DOZVOLE: Uhapšeno 25 Putinovih protivnika

Traže slobodu okupljanja

BEZ DOZVOLE: Uhapšeno 25 Putinovih protivnika

Planeta -
Pravo na slobodno okupljanje garantovano je članom 31 ruskog Ustava, ali aktivisti tvrde da ga vlada krši, tražeći od organizatora skupova da imaju zvanične dozvole, koje najčešće ne dobijaju

MOSKVA - Ruska policija uhapsila je danas u Moskvi 25 protivnika predsednika Vladimira Putina, koji su pokušali da održe protestni skup zbog ograničavanja slobode okupljanja, saopštili su aktivisti.

Među privedenima je i opozicionar i pisac Eduard Limonov i nekoliko njegovih pristalica, koji su se okupili na centralnom moskovskom trgu, bez zvanične dozvole da na tom mestu održe skup.

Nekoliko okupljenih razvilo je transparent s natpisom "Sloboda okupljanja - uvek i bilo gde!".

Partija Edvarda Limonova, Druga Rusija, saopštila je da je uhapšeno 20 ljudi, dok je agencija Interfaks objavila izveštaj policije da je privedeno sedmoro.

Već nekoliko godina aktivisti pokušavaju da održe proteste poslednjih dana u mesecima koji imaju 31 dan, da bi privukli pažnju na, kako tvrde Putinovi protivnici, gušenje slobode okupljanja.

Pravo na slobodno okupljanje garantovano je članom 31 ruskog Ustava, ali aktivisti tvrde da ga vlada krši, tražeći od organizatora skupova da imaju zvanične dozvole, koje najčešće ne dobijaju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track