Klintonu 500.000 dolara za govor u Izraelu
Foto: Reuters

Gala večera

Klintonu 500.000 dolara za govor u Izraelu

Planeta -
Akademski centar Peres je pozvao Klintona, dogovorio se o uslovima i platio mu

TEL AVIV - Fondacija bivšeg američkog predsednika Bila Klintona primila je pola miliona dolara za njegov govor na predstojećoj gala večeri u čast predsednika Izraela Šimona Peresa, piše danas izraelski list Jediot ahronot.

Najtiražniji izraelski list navodi da će Klinton govoriti 45 minuta i da je fondacija dobila novac još početkom godine kako bi se osiguralo njegovo učešsće na večeri 17. juna u Rehovotu u Izraelu.

Novac je dalo više donatora koje finansiraju Peresov akademski centar u tom gradu, a među njima se posebno ističe Jevrejski nacionalni fond. Jediot piše da je novac dat za spoljne poslove takozvane Klintonove globalne inicijative.

Akademski centar Peres je pozvao Klintona, dogovorio se o uslovima i platio mu, naveo je Jevrejski nacionalni fond u saopštenju. Portparol Peresovg centra je istakao da će bivši lider SAD biti počasni gost na večeri kojoj će prisustvovati predsednik, ministri i javni zvaničnici.

Suprotno nekim medijskim izveštajima to neće biti dobrotovorni događaj i učesnici neće morati da plate za svoje prisustvo.

Večera se održava u okviru niza događaja povodom proslave Peresovog devedesetog rođendana. Međutim, suma koja je data za Klintonov govor izazvala je nelagadnost u kabinetu predsednika Peresa, dobitnika Nobelove nagrade za mir, komentarišu izraelski mediji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track