Island proterao 27 Srba iz Hrvatske

Island proterao 27 Srba iz Hrvatske

Planeta -
U grupi su većinom bile hrvatske porodice srpskog porekla koje su azil zatražile tvrdeći da su u Hrvatskoj suočene s etničkim progonom

ZAGREB - Od 53 osobe koje su u prva dva meseca ove godine zatražile azil na Islandu 29 je državljana Hrvatske, od kojih je 27 deportovano iz zemlje u kojoj su pokušali da se nastane tvrdeći da su u zemlji matici progranjani zbog srpskog porekla.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova Hrvatske zagrebačkom dnevniku je potvrđeno da je svih 27 deportovanih sletelo na zagrebački aerodrom "Pleso".

"Mi smo ih preuzeli, ali nismo postupali jer osobe kojima je u stranoj državi odbijen azil ne spadaju pod našu ingerenciju", navode u MUP.

U grupi su većinom bile hrvatske porodice srpskog porekla koje su azil zatražile tvrdeći da su u Hrvatskoj suočene s etničkim progonom, javljaju islanski mediji.

Imigraciona kancelarija na Islandu odbila je njihove zahteve za azil obrazlozivši da su istražili slučajeve i došli do zaključka da nema dokaza da su bili suočeni s progonom u Hrvatskoj u kojoj su prava manjina zakonom zaštićena.

Deportacija tri porodice je zaustavljena jer bi na taj način bili razdvojeni, a Hrvatska je odbila da ih primi jer svaka od njih ima jednog člana koji nije njihov državljanin - dvojica su državljani Srbije, a jedan Makedonac.Porodice čija je deportacija zaustavljena očekaju novu odluku islandskog Centra za imigraciju i to krajem meseca.I dok je islandska imigracija odbila Hrvate i poslala ih nazad u Hrvatsku to ih, pišu islandski mediji, nije zastrašilo pa neki od njih planiraju da se vrate već tokom leta.

Hrvatska će, naime, 1. jula postati punopravni član Evropske unije, pa će Hrvati moći da žive i rade na Islandu.Ukoliko islandska vlada ne zatraži produženje restrikcija pri zapošljavanju, kako je učinila 2007. kad su se Bugarska i Rumunija pridružile Uniji, Hrvati bi se uskoro mogli naći na njihovom tržištu rada.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track