Turska: Policija suzavcem rasterala demonstrante
Foto: Beta Ap

Turska: Policija suzavcem rasterala demonstrante

Planeta -
U Ankari, u četvrti Kavaklidere, policija za razbijanje demonstracija je ispalila gumene metke na demonstrante, uglavnom mlade

ANKARA - Turska policija je u noći između ponedeljka i utorka suzavcem rasterala nekoliko stotina demonstranata koji su bacali kamenice u Ankari i Istanbulu, petog dana protesta protiv turske vlade.

U Ankari, u četvrti Kavaklidere, policija za razbijanje demonstracija je ispalila gumene metke na demonstrante, uglavnom mlade, kaže TV-stanica CNN-Turk.

U Istanbulu, policija je ispalila više desetina granata sa suzavcem da bi u kvartu Gimisuju rasterala 500 demonstranata koji su podigli barikade i zapalili vatru.

U oba grada drugi mirni protestni skupovi su se nastavili tokom noći. Vicepremijer Turske Bulent Arinč će u utorak ujutro održati konferenciju za štampu o događajima bez presedana koji potresaju zemlju od prošle nedelje, najavila zvanična novinska agencija Anadolija.

Pre no što izađe pred novinare, Arinč će na sastanak kod šefa države Abdulaha Gula koji je u ponedeljak poslao pomirljivu poruku demonstrantima, uveravajući ih da će njihovi zahtevi biti saslušani.

Premijer Tajip Redžep Erdogan koji predvodi Tursku više od deset godina, glavna je meta protesta zbog autoritarne vladavine i, kako kazu demonstranti, zbog želje da islamizuje Tursku koja je zvanično sekularna zemlja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track