7. ŽRTVA U ČEŠKOJ: Izvela psa u šetnju, drvo palo na nju
Foto: Reuters

Potop

7. ŽRTVA U ČEŠKOJ: Izvela psa u šetnju, drvo palo na nju

Planeta -
U češku prestonicu stigao je poplavni talas a koritom se valja 3.200 kubnih metara u sekundi
1 / 9 Foto: Reuters

PRAG - Za tri dana poplave u Češkoj u slivu Vltave i Labe odnele su sedam života, a poslednja žrtva je žena koja je izvela u šetnju svog psa u park blizu Praga i na raskvašenom terenu je na nju palo drvo.

Prag je za razliku od istorijski najrazornijih poplava 2002. godine ovog puta odoleo nabujaloj Vltavi pošto je jutros u češku prestonicu stigao poplavni talas a koritom se valja 3.200 kubnih metara u sekundi. To je dvadeset puta više nego normalno, ali pre 11 godina u poplavnom talasu Vltavom proticalo preko 5.000 kubnih metara u sekundi.

Vltava se razlila na livade, puteve i poplavila neke ulice na jugu i na periferiji tako da su otežani prilazi gradu a vršilac dužnosti gradonačelnika Praga Tomaš Hudeček od nedelje apeluje da u Prag ne dolazi niko ko baš ne mora. Preventivno ne saobraća metro u centru a zatvorena je i Narodna biblioteka Klementinum u centru na samoj obali Vltave u kojoj su pre 11 godina stradale dragocene stare knjige i rukopisi.

Vltava je i ovog puta poplavila donji deo Zoološkog vrta ali novo rukovodstvo vrta za razliku od poplava 2002. godine u kojima je stradalo mnogo životinja, a morski lavovi su se razbežali po Vltavi i Labi, sada je blagovremeno i bezbedno sve životinje još u nedelju evakuisalo u gornji deo vrta.

U praškom Zoovrtu se rodilo i prvo "poplavno" mladunče, mali majmun iz prašuma Južne Amerike. Dok Prag zahvaljujući metalnim barijerama protiv poplava može da odahne, gradovi i sela niz Vltavu i dalje niz Labu prolaze mnogo teže.Poplavni talas na Labi možda čak bude isti kao vodostaj iz 2002. godine, ali to će se videti tek u sredu i četvrtak.

Gradić Terezin na severu od Praga i istoimeni bivši koncentracioni logor u staroj austro-ugarskoj tvrđavi naredio je evakuaciju a meštanima je u živom sećanju 2002. godina kada je iz velikog jezera koje se stvorilo od ušća Vltave u Labu virio samo nacistički napis na kapiji "Rad oslobađa". Meteorolozi su nakon nedelju dana neprestanih kiša jutros mogli konačno da obraduju Čehe da se padavine sele na jugoistok zemlje u Moravsku, gde je tlo suvo, tako da ne prete poplave ni uz obilnije padavine.

I Slovačka u pripravnosti

Bratislava i gradovi nizvodno uz Dunav spremaju se za poplave a meteorolozi upozoravaju da bi zbog kiša i poplavnog talasa koji stiže Dunavom iz Austrije mogle da se ponove velike poplave iz 2002. godine. Vodostaj Dunava je sve viši, a nepovoljnu prognozu pogoršava kiša na jugoistoku Češke u slivu granične reke Morave koja se uliva u Dunav i padavine najavljene za sever i severozapad Slovačke.

"U Nemačkoj je izgleda poplavni talas na Dunavu dostigao vrhunac, tako da očekujemo da će nama stići do četvrtka ujutru. Teško je reći unapred konkretnije vodostaj i vreme ali procenjujemo da će vodostaj Dunava dostići 960 centimetara kod Devina pred Bratislavom a u glavnom gradu 10 metara. Dakle oko 20 centimetara manje nego 2002. godine", kazala je Danica Leškova iz slovačkog Hidrometeorološkog zavoda.

Na celom slovačkom toku Dunava proglašen je 3. najviši stepen pripravnosti zbog poplava ali za sada Bratislava nije morala da proglasi vanredno stanje. Spremno je već 350 vojnika da pomogne vatrogascima i spasiocima a Bratislava je u ugroženim delovima postavila i mobilne barijere.

Zatvoren je kej kraj Dunava a gradske vlasti zatražile se od građana da provere i obezbede podrume, kako voda ne bi prodla tim putem u grad, kao što se desilo u istorijskom centru Praga u susednoj Češkoj u vreme poplava 2002. godine. U Komarnu na slovačko-mađarskoj granici stanje komplikuje i reka Vah. "Voda je za sada poplavila područja bez naselja. Očekujemo dalji rast vodostaja Vaha što može da iskomplikuje stanje u gradu. Očekujemo poplave kao 2002. godine", kazao je gradonačelnik Komarna Anton Marek. U Šturovu se visokog vodostaja Dunava ovog puta ne plaše. "Sada imamo zid protiv poplava. U najgorem slučaju povisićemo ga", kazao je gradonačelnik Jan Oravec.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track