NA SLOBODI: Zarobljeni poslanici BiH pušteni iz parlamenta!
Foto: BETA AP

Protest u Sarajevu

NA SLOBODI: Zarobljeni poslanici BiH pušteni iz parlamenta!

Planeta -
Rano jutros oko 4 časa na slobodi se našlo i nekoliko stotina stranih učesnika međunarodnog bankarskog skupa
1 / 5 Foto: Beta Ap

SARAJEVO - Zgrada Parlamenta Bosne i Hercegovine (BiH) noćas je deblokirana i parlamentarci i nekoliko stotina učesnika međunarodnog bankarskog skupa napustili su prostorije najvišeg bosanskohercegovačkog zakonodavnog tela.

U četiri sata okončana je blokada zgrada državnih institucija u Sarajevu posle dogovora postignutog sa visokim predstavnikom Ujedinjenih nacija za BiH Valentinom Inckom o evakuacija stranih državljana.

Stranci, oko 350 učesnika Skupštine Evropskog fonda za jugoistočnu Evropu izašli su na glavni ulaz zgrade parlamenta, a policija je napravila kordon i demonstrantima onemogućila prilaz ulicama sa zadnje strane zdanja i iz zgrade su izašli i svi "zarobljeni" bosanskohercegočki parlamentarci.

Istovremeno okupljene građane primio je visoki predstavnik za BiH. U razgovorima sa Inckom demonstranti su zatražila da im se "čvrsto obeća" da će on pokrenuti pitanje konačnog rešavanja problema zvanog Zakon o jedinstvenom matičnom broju (JMB) i sazivanje sednice Veća za implementaciju mira (PIC).

Bosanskohercegovački sajt podseća da su protesti u Sarajevu pokrenuti zbog slučaja tromesečne bebe Belmine Ibrišević iz Donje Orahovice kod Gračanice, kojoj je hitno bilo potrebno izdavanje JMB i pasoš za odlazak na lečenje u inostranstvo.

Pod pritiskom medija i javnosti Veće ministara je donelo privremeno rešenje da joj se izda JMB, ali roditelji i građani nisu bili zadovoljni privremenim rešenjem koje su nazivali "mazanjem očiju".

Opsadno stanje na Trgu Bosne i Hercegovine trajalo je juče ceo dan, a na prvobitnom sastanku predstavnika bosanskohercegovačkih parlamentaraca sa predstavnika demonstranata nije ništa dogovoreno pa su šanse da zakon i bude donesen ravne nuli, a zbog, kako navode, nedostatka kvoruma, odnosno odluke parlamentaraca iz RS-a da ne učestvuju na sednici parlamenta koja bi trebala da bude održana 17. juna.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja