AGENT 007: Mačka britanskog ministra špijunira za Kineze
Foto: Reuter

Političari napali Džordža Ozborna

AGENT 007: Mačka britanskog ministra špijunira za Kineze

Planeta -
Freja, ljubimica čoveka koji brine o finansijama, misteriozno nestala na dve godine, pa se vratila i sad neometano ulazi u institucije koje kriju najveće tajne

LONDON - Perfektni tajni agent.Freja, mačka britanskog ministra finansija Džordža Ozborna, postala je kineski špijun, sumnjaju mnogi političari vladajuće konzervativne stranke. Ona je misteriozno nestala na dve godine, pa je spletom čudnih okolnosti vraćena vlasnicima i od tada neometano ulazi u sve državne institucije, čak i one u kojima se kriju najveće britanske tajne. Nekoliko viših zvaničnika već je upozorilo Ozborna da pripazi na svoju ljubimicu jer nije isključeno da su je Kinezi oteli, ozvučili i istrenirali, pa vratili ministru.Čuvale je komšijeDžordž Ozborn kupio je Freju svojoj deci 2009, dok je još bio u opoziciji i živeo na Noting Hilu u Londonu. Međutim, posle nekoliko meseci mačka je nestala. Prošle godine, kad se Ozborn s porodicom već bio preselio u rezidenciju u Dauning stritu, njegova žena Franses dobila je neočekivani telefonski poziv tokom kojeg joj je saopšteno da je Freja nađena. Ispostavilo se da je mačka živela kao lutalica, a da su o njoj navodno brinule bivše komšije Ozbornovih. Vraćena je ministrovoj porodici zahvaljujući mikročipu s podacima vlasnika. Međutim, Ozbornove kolege torijevci sumnjičavi su u vezi s tom pričom.Puna prisluškivača- Neki od nas misle da su je Kinezi uhvatili. Mačke su pogodne kao špijuni jer mogu da uđu svuda, što Freja i radi. Ona nesmetano prolazi pored policije, detektora i ulazi u vladine prostorije. Ako su joj Kinezi pod kožu ugradili prisluškivače i kamere, onda znaju većinu naših državnih tajni - izjavio je jedan od torijevaca i dodao da je Ozborn najbolje obavešten ministar, što je sumnjivo.Tokom poslednjih meseci, znatiželjna Freja viđena je u najčuvanijem delu ministarstva spoljnih poslova, kao i u kabinetu premijera Dejvida Kamerona u Dauning stritu broj 10. Ona se, ubrzo nakon što je nađena, potukla s Kameronovim mačkom Larijem i pobedila, pa sad slobodno šeta po rezidenciji premijera. Freja je pokušala da uđe i u trezor, a viđena je i u vojnom komandnom centru tokom održavanja tajnih vežbi u kojima je učestvovala mornarica.

O tuči Larija i Freje pisali su svi britanski mediji
O tuči Larija i Freje pisali su svi britanski mediji

Džordž Ozborn
Džordž Ozborn

Blerova žena izbacila ljubimcaFreja nije jedina mačka koja je podigla prašinu među britanskim političarima. Mačak Hamfri, koji je godinama živeo u rezidenciji premijera u Dauning stritu broj 10, misteriozno je nestao ubrzo nakon što se u nju uselio Toni Bler 1997. Mnogi su tad sumnjali da se Blerova žena Čeri „otarasila“ kućnog ljubimca.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja