Vujanović tera Ruse iz Crne Gore!
Foto: Reuter

Oštra poruka

Vujanović tera Ruse iz Crne Gore!

Planeta -
Fabrici KAP neće biti spasa bez novih investitora, što se neće desiti dok ne odu ruski partneri, poručio crnogorski predsednik

PODGORICA - Crnogorski predsednik Filip Vujanović kazao je da je opstanak Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP) presudan za budućnost ekonomije te države, ali i da fabrici neće biti spasa bez novih investitora, što se neće desiti dok ne odu ruski partneri.

"Novih investicija nema bez novog partnera, a novog partnera nema dok su Rusi u KAP-u. Rusi nisu završili svoje obaveze - ni investicione, ni ekološke, a vrlo se neozbiljno ponašaju. Oni treba da izađu iz fabrike, a to mogu učiniti samo ako se dogovorite ili sudite sa njima", naveo je Vujanović. On je kazao da se slaže sa zaključcima Skupštine Crne Gore da ruskim partnerima ne treba dati ni cent da izađu iz KAP-a.

Upitan kako obezbediti da ruski partner onda ipak izađe iz KAP-a, Vujanović je rekao da Vlada Crne Gore ima model, koji predviđa vraćanje dugova od sredstava koja bi se obezbedila daljim nastavkom proizvodnje u KAP-u."Vlada neće dati niti jedan jedini evro iz budžeta za otplatu duga", kazao je on Televiziji Crne Gore. Prema rečima Vujanovića, nekoliko kompanija je već iskazalo visoko interesovanje za investiranje u KAP nakon izlaska Rusa iz fabrike.

Pitanje dalje sudbine KAP-a izazvalo je ozbilje nesuglasice u crnogorskoj vladajućoj koaliciji, dok opozicija najavljuje pokretanje pitanje poverenja Vladi Crne Gore, zbog nepoštovanja zaključaka parlamenta u vezi budućnosti te fabrike.

Premijer Milo Đukanović poručio je ranije da Vlada Crne Gore neće podržati sve parlamentarne zaključke o KAP-u, jer je, kako je naveo, nelogično da izvršna vlast realizuje nešto u šta ne veruje.Socijaldemokratska partija (SDP), manji partner u vladajućoj koaliciji, saopštio je da je da takav stav narušavaju ustavnu podelu vlasti u Crnoj Gori, dodajući da su ministri iz te partije bili protiv takvog stava. Crnogorski eletroprenosni sistem ranije je poručio da će KAP, ukoliko do 13. juna ne nađe redovnog snabdevača strujom, biti automatski isključen sa elektro mreže. Koordinatori evropske interkonekcije ranije su saopštili da je KAP nelegalno koristio električnu energiju od 22. februara do 23. maja.

Od Crnogorskog elektroprenosnog sistema je zatraženo da hitno vrati struju koju je KAP nelegalno preuzeo iz evropske interkonekcije, upozoravajući da će, u suprotnom, Crna Gora biti isključena sa evropske mreže. Elektroprivreda Crne Gore ranije je prekinula snabdevanje KAP-a strujom zbog duga od 44 miliona evra. Ruski menadžment u KAP-u je, u međuvremenu, poručio da neće platiti struju koju je fabrika nelegalno preuzela.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track