Hag odbio da sasluša bivšeg papu

Hag odbio da sasluša bivšeg papu

Planeta -
Tribunal sa sedištem u Hagu saopštio je da tvrdnje žrtava da crkva nije sprečila rimokatoličke sveštenike u zlostavljanju nisu u njegovoj jurisdikciji

HAG - Međunarodni krivični sud odbacio je danas zahtev žrtava seksualnog zlostavljanja u okviru Rimokatoličke crkve da se ispitaju bivši papa Benedikt XVI i drugi zvaničnici Vatikana.

Tribunal sa sedištem u Hagu saopštio je da tvrdnje žrtava da crkva nije sprečila rimokatoličke sveštenike u zlostavljanju nisu u njegovoj jurisdikciji. Centar za ustavna prava u Njujorku, nevladina grupa za pravno savetovanje, zatražio je pre dve godine od suda u Hagu da ispita slučajeve silovanja dece u okviru crkve kao zločine protiv čovečnosti.

Advokati žrtava tvrde da su bivši papa i zvaničnici u Vatikanu ustanovili mere koje su dozvoljavale da se zlostavljanje dece nastavi. Advokat Vatikana rekao je da je ova tvrdnja besmislena, a Centar za ustavna prava saopštio je da prikuplja nove dokaze u drugim delovima sveta kako bi od tribunala u Hagu zatražio da preispita odluku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track