Švedska uvodi potpunu zabranu seksa sa životinjama

Švedska uvodi potpunu zabranu seksa sa životinjama

Planeta -
Švedska će sledeće godine uvesti potpunu zabranu bestijalnosti, koja se do sada smatrala protivzakonitom samo u slučajevima kada je mogla da se dokaže okrutnost prema životinjama

STOKHOLM - Švedska će sledeće godine uvesti potpunu zabranu bestijalnosti, koja se do sada smatrala protivzakonitom samo u slučajevima kada je mogla da se dokaže okrutnost prema životinjama, saopštila je danas vlada u Stokholmu.

Od 1. januara, svaki seksualni odnos sa životinjom kažnjavaće se novčanom kaznom, maksimalnom zatvorskom kaznom u trajanju od dve godine ili obema kaznama, čak i ako životnja ne bude imala nikakvu povredu niti znake mučenja.

"Vlada pooštrava pravila kako ne bi bilo sumnje da je zabranjeno nanositi bol životinjama. Bestijalnost je neprihvatljiva", izjavio je ministar za ruralna pitanja Eskil Erlandson.

Bestijalnost je do sada bila protivzakonita u Švedskoj samo u slučajevima kada je moglo da se dokaže da je životinja bila mučena, a kako je veterinarima često teško da to dokažu, ne postoje statistički podaci o tome koliko je bestijalnost rasprostranjena.

U 2006, poslednjoj godini za koju su dostupni podaci, zabeleženo je oko 100 slučajeva mučenja životinja koji su dovedeni u vezu sa bestijanošću.

"Veoma je dobro što će zakon biti promenjen. Veoma je važno da društvo jasno stavi do znanja da je neprihvatljivo da se životinje koriste na taj način", rekao je portparol Udruženja veterinara Johan Bek-Fris.

Očekuje se da će švedski parlament nacrt ovog zakona usvojiti uskoro, jer postoji široki politički konsenzus po ovom pitanju, pa će tako Švedska svoj zakon uskladiti sa direktivom Evropske unije.Nemačka je zabranu bestijalnosti uvela prošlog decembra, nakon što su to učinile Britanija, Francuska, Švajcarska i druge zemlje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track