HIRURG: Uskoro ćemo presađivati ljudske glave!

HIRURG: Uskoro ćemo presađivati ljudske glave!

Planeta -
Projekt za presađivanje glave se zove HEAVEN/GEMINI, odnosno mogućnost stapanja dva različita svojstva kičmene moždine, one sa tela davaoca sa onom kod primaoca

ITALIJA - Za nekoliko godina bićemo u stanju da presadimo glavu čoveka, izjavio je neurokirurg iz Torina, Serđio Kanavero.

Za Kanavera se pročulo 2008. godine kada je iz stalnog vegetativnog stanja probudio dvadesetogodišnju devojku. Projekt za presađivanje glave se zove HEAVEN/GEMINI, odnosno mogućnost stapanja dva različita svojstva kičmene moždine, one sa tela davaoca sa onom kod primaoca.

Kanavero objasnio je kako da se rekonstruiše kontinuitet kičmene moždine, što je osnovna stvar u operaciji. Specijalni hemijski materijali su u mogućnosti da vrate integritet odsečenih nervnih vlakana. Cela operacija se izvodi u dubokoj hipotermiji, na 15 stepeni, kako bi se zaštitio mozak.

Kanavaro objašnjava i ko bi mogli da budu donatori, a ko primaoci u toj transplantaciji, odnosno oni koji su, na primer, izgubili život zbog razbijene glave i oni koji su teško oboleli od neuromuskularne bolesti. Italijanski neurohirurg tvrdi da bi već sada trebalo da se pripreme zakoni za takve transplantacije.

O mogućnosti presađivanja glave u čoveka govorilo se i 1999. godine, kada je američki neurohirurg Robert J. Vajt, rekao kako je to moguće nakon što je presadio glavu s jednog na drugog majmuna. Ali, njegov problem je bio što je majmun ostao paralizovan. Kanavero smatra da upravo njegova metoda povezivanja živaca može zagarantovati uspeh.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track