SEOBE: 70 iranskih mudžahedina stiglo u Albaniju

SEOBE: 70 iranskih mudžahedina stiglo u Albaniju

Planeta -
Mudžahedini su uz Irana isterani 80-tih godina, posle čega ih je primio Irak, dok je na vlasti bio Sadam Husein

BAGDAD - Više od 70 pripadnika opozicione iranske grupe mudžahedini naroda stiglo je u Albaniju, pošto je izvršen bombaški napad na kamp u blizini Bagdada, gde su bili smešteni.

Na kamp Liberti (Liberty) prošle nedelje je izvršen bombaški napad u kojem su poginule dve osobe. Sličan napad dogodio se i pre nekoliko meseci. Zbog strahovanja da bi takvi napadi mogli da se ponove, 3.000 pripadnika iranske opozicije, koji žive u kampu će uskoro morati da odatle odu.

"Sedamdeset jedna osoba stigla je u Albaniju, gde može da bude smešteno ukupno 210 stanovnika kampa Liberti", naveo je u svom saopštenju predstavnik UN u Iraku, Martin Kobler.

On je kazao da je Nemačka izrazila spremnost da primi 100 stanovnika kampa i dodao da je prošlonedeljni napad pokazatelj da stanovnici Libertija što pre moraju biti smešteni na bezbedno mesto. Mudžahedini su uz Irana isterani 80-tih godina, posle čega ih je primio Irak, dok je na vlasti bio Sadam Husein. Pripadnici Muždahedina naroda su prvobitno bili smešteni u kampu Ašraf, u blizini iranske granice, ali su krajem 2012. premešteni u kamp Liberti. SAD su krajem septembra Mudžahedine naroda skinule sa liste terorističkih organizacija, a isto su 2008. i 2009. godine učinile Velika Britanija i EU.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track