STIGLI KUĆI: Kineski astronauti se vratili iz svemira
Foto: BETA AP

Posle 12 dana

STIGLI KUĆI: Kineski astronauti se vratili iz svemira

Planeta -
Kapsula Šendžu 10 lansirana je iz kosmičkog centra na obodu pustinje Gobi, a u posadi je pored dva muškaraca, Nije Heišanga i Džang Sijaguanga, bila i jedna žena astronaut, Vang Japing

PEKING - Kineska svemirska letelica sa tri astronauta uspešno se danas prizemljila na teritoriji kineske autonomne oblasti Unutrašnja Mongolija, pošto je u svemiru provela 12 dana.

Glavni komandant pete i najduže svemirske misije Kine do sada, Džang Jousija izjavio je da je misija bila "u potpunosti uspešna". Astronauti su 12 dana proveli na Tjangongu 1, koji funkcioniše kao eksperimentalni prototip za mnogo veću kinesku svemirsku stanicu, čiji je početak rada planiran za 2020. godinu.

Kapsula Šendžu 10 lansirana je iz kosmičkog centra na obodu pustinje Gobi, a u posadi je pored dva muškaraca, Nije Heišanga i Džang Sijaguanga, bila i jedna žena astronaut, Vang Japing.

"Mi smo sanjari i ispunili smo svoj san", rekao je Džang posle ceremonije dočeka, kojoj su prisustvovali kineski vojni zvaničnici i članovi istraživačkog tima.Zamenik premijera Kine Džang Gaoli je iz vazduhoplovnog centra u Pekingu u direktnom prenosu gledao povratak kapsule Šendžu 10, a potom astronautima uputio čestitke u ime države, vojske i Komunističke partije Kine.

Astronauti su u Tjangongu 1 izvršili niz eksperimenata i testova, a 20. juna su održali čas o svom istraživanju, koji je u direktnom televizijskom prenosu gledalo 60 miliona dece u Kini. Podršku astronautima dao je i predsednik Kine Si Đinping. On im je na početku misije poželeo srećan put, a 24. juna sa njima imao kratak video razgovor.

"Razvojem svemirskih programa kineski narod će preduzeti značajne korake u istraživanju svemira", rekao je Si. Kina se nada da će se pridružiti SAD i Rusiji kao jedinim zemljama koje imaju svemirske stanice.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track