GNEV U UKRAJINI: Građani napali policijsku stanicu!

GNEV U UKRAJINI: Građani napali policijsku stanicu!

Planeta -
Razlog za protest bili su otmica i silovanje 29-godišnje stanovnice grada Vradijevke, a jednog od policajaca označila je kao organizatora zločina

KIJEV - Gnevni stanovnici grada Vradijevka u južnoj Ukrajini napali su kamenicama sedište lokalne policije i provalili u njega pošto su vlasti odbile da uhapse policajca, umešanog u divljačko grupno silovanje jedne mlade žene.

Televizija je prikazala ljude kako u ponedeljak uveče bacaju kamenice i potom provaljuju kroz kapije policijske stanice.

Unutra je nastao haos, koji je završen jutros, kada se većina demonstranata vratila kućama, rekla je Asošiejted presu (AP) jedna lokalna učiteljica, koja je očevidac. Prozori i vrata u stanici su polomljeni, a na TV snimcima mogao se videti čovek kako leži kraj lokve krvi. Kasnije su ga odvela kola hitne pomoći.

Razlog za protest bili su otmica i silovanje 29-godišnje stanovnice grada Vradijevke, koja je posle onog što joj se desilo nekoliko dana bila u komi. Ima višestruke frakture lobanje i modrice po celom telu. Prema njenim rečima, ona je ugurana u automobil i odvedena u šumu, gde su je divljački silovala i pretukla dva policajca uz podršku vozača.

Jedan policajac i vozač su uhapšeni, ali je drugi policajac - kojeg je žena označila kao glavnog počinioca - ostao na slobodi, tvrdeći da je u vreme zločina bio na dužnosti u policijskoj stanici.

Dva visoka zvaničnika policije i tužilac dobili su otkaze zato što nisu adekvatno reagovali na ono što se dogodilo prošle sedmice, saopštile su danas ukrajinske vlasti.

Ministar unutrašnjih poslova trebalo bi danas da odgovara u parlamentu na pitanja poslanika opozicije u vezi sa ovim incidentom.

Žrtva napada, Irina Hraškova, koja je samu sebe identifikovala, dala je video intervju lokalnim medijima. Njeno lice je natečeno i izoibličeno.

Ona je identifikovala napadače, a policajca koji nije uhapšen označila kao organizatora zločina. "Davili su me, tukli, nazivali me raznoraznim imenima. Onda su mi svukli odeću", rekla je Hraškova.

Prema njenim rečima, glavni napadač ju je silovao a onda ju je ponudio svom kolegi policajcu, koji se takođe "poslužio". Vozač, rekla je Hraškova, nije učestvovao u silovanju.

Napad na Hraškovu prizvao je u sećanje prošlogodišnje silovanje i ubistvo 18-godišnje Oksane Makar iz iste ukrajinske oblasti. Ona je silovana, davljena i spaljena. Umrla je od opekotina dve nedelje kasnije. Trojica mladih napadača imali su rođake sa veoma dobrim vezama.

Dvojica od trojice su puštena na slobodu, a ponovu su stavljena iza rešetaka tek pošto je cela Ukrajina počela da protestuje.

http://www.youtube.com/watch?v=pV9l5BwP12k

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track