Ankara: Ambasador SAD pozvan zbog navoda o špijunaži
Foto: REUTERS

Ankara: Ambasador SAD pozvan zbog navoda o špijunaži

Planeta -
Turska će proceniti postojeći problem u zavisnosti od odgovora koje će dobiti od američkih vlasti, dodaje se u saopštenju

ANKARA - Turske vlasti su pozvale otpravnika poslova američke ambasade Džesa Bejlija zbog tvrdnji vezanih za špijunažu koju je otkrila evropska štampa i zatražile objašnjenja, saopštilo je danas ministarstvo spoljnih poslova.

"Tvrdnje objavljene u evropskoj štampi, a kojima je obuhvaćeno 38 zemalja, među kojima je i Turska, zabrinjavajuće su", navedeno je u saopštenju, u kome se ističe da je Turska zatražila od američkog diplomate objašnjenja tih otkrivenih prisluškivanja i kontrole globalnih komunikacija.

Šef turske diplomatije Ahmet Davutoglu razgovarao je u utorak o tom problemu sa svojim američkim kolegom Džonom Kerijom na marginama Azijsko-pacifičkog samita u Bruneju, navedeno je u dokumetu, u kome je istaknuto da saveznički odnosi unutar NATO, između Turske i SAD, sežu daleko u prošlost i da su zasnovani na transparentnosti, uzajamnom poverenju i saradnji.

Turska će proceniti postojeći problem u zavisnosti od odgovora koje će dobiti od američkih vlasti, dodaje se u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track