ABDIKACIJA: Belgijski kralj prepušta tron sinu Filipu
Foto: Rojters

ABDIKACIJA: Belgijski kralj prepušta tron sinu Filipu

Planeta -
Belgijski kralj Albert II u obraćanju naciji objavio je danas da će abdicirati, 21. jula ove godine

BELGIJA - Belgijski kralj Albert II (79) danas je saopštio da će 21. jula abdicirati u korist svog sina, princa Filipa (53), pošto se sada oseća previše starim da bi dobro obavljao svoje dužnosti.

Kralj odlazi posle 20. godišnje vladavine tokom koje se pokazao kao stub stabilnosti u vremenu razjedinjenosti i posebno u političkoj krizi kroz koju je njegova zemlja nedavno prošla.

"Sa spokojem i punom samosvešću objavljujem svoju nameru da se povučem sa trona 21. jula 2013. godine, na naš nacionalni praznik, u korist prestolonaslednika, mog sina Filipa", rekao je belgijski monarh u televizijskom obraćanju naciji.

Albertov sin, princ Filip (53) je najspremniji princ u istoriji belgijske dinastije, koji je stekao vojno, univerzitetsko i ekonomsko obrazovanje i imao od 70 do 80 misija širom sveta, kao i kontakte sa političkim akterima sa kojima se sretao tom prilikom, kažu istoričari.

"Nikada nismo imali bolje pripremljenog princa", rekao je Vensan Dižarden, profesor istorije na Katoličkom univerzitetu u Luvenu.

Belgija 21. jula proslavlja Dan nezavisnosti, te je to idealan datum za ustupanje ove uglavnom ceremonijalne dužnosti.Belgijska kraljevina, koja broji oko 10,5 miliona stanovnika, za vreme Albertove vladavine se polako ali sigurno pretvarala u sve podeljeniju zemlju u kojoj Flamanci na severu, koji govore holandski, traže sve veću autonomiju od južnih, frankofonih Valonaca.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track