Klinton napao Srbiju jer su mu rekli da je slabić!

Klinton napao Srbiju jer su mu rekli da je slabić!

Planeta -
Jedna od poslednjih američkih ikona Toni Morison rekla je da se Klintono sramotio neuspehom da pomogne u Ruandi, pa je njegova intervencija u balkanskom konfliktu zbrisala kritike da je slab

BEOGRAD - Dobitnica Nobelove nagrade za književnost i jedna od poslednjih američkih ikona Toni Morison u izrazila je nadu da će se odnosi Amerike i Srbije popraviti.

"Iskreno se nadam da će se odnosi Amerike i Srbije popraviti. Klinton se, po mom mišljenju, osramotio neuspehom da pomogne u Ruandi, pa je njegova intervencija u balkanskom konfliktu zbrisala kritike da je slab. Tako je dobio epitet ratnika, koji je ovde neophodan za lidera", rekla je Morison i ocenila da je rat protiv terorizma istovremeno i lažan i ozbiljan.

"Ozbiljan je jer ima krvave posledice. Proističe iz patrijarhalne zlurade nadmoći i verskog fanatizma. Lažan jer opravdava lažno, sporadično nasilje smišljeno da održi strah i servilnost na mnogo načina", rekla je Morison.

Žena koju zovu "savest Amerike" ocenila je da stav da su Amerikanci predodređeni da vladaju svetom neće nestati u skorije vreme. Sigurna sam da se u svakom narodu uči i podstiče patriotizam, a verovanje u "američku izuzetnost" duboko je ukorenjeno u SAD, pa stav "mi vladamo svetom" neće nestati u skorije vreme.

"Ako taj stav spojite sa nekoliko ratnih huškača i profiterstvom, rat sam po sebi opravdava vojnu intervenciju. Tužno, bahato i beskorisno", rekla je ona.

Morison kaže da je podržavala Klintona, ali uz opasku da nije umeo da odredi ko je žrtva u konfliktu na Balkanu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track