PONIZILI PREDSEDNIKA: Snoudena tražili 13 sati u Moralesovom avionu!
Foto: Rojter

Lidera Bolivije maltretirali u Austriji

PONIZILI PREDSEDNIKA: Snoudena tražili 13 sati u Moralesovom avionu!

Planeta -
Letelica sa predsednikom latinoameričke države prizemljena u Beču na povratku iz Rusije jer joj zemlje EU nisu dozvolile prelet zbog sumnje da je u njoj bivši radnik CIA

BEČ - Veliki diplomatski incident.Avion kojim se predsednik Bolivije Evo Morales vraćao iz Rusije preusmeren je pretprošle noći u Austriju i prizemljen na bečkom aerodromu Švehat, gde su službenici čak 13 sati pretraživali letelicu tražeći bivšeg američkog obaveštajca Edvarda Snoudena, koga nisu našli. Moralesov avion bio je prisiljen da sleti u Beč jer Francuska, Italija, Španija i Portugal nisu dozvolile prelet preko svoje teritorije zbog sumnje da se u njemu nalazi čovek koji je otkrio da Amerika špijunira čitav svet. Sve južnoameričke zemlje pobesnele su zbog ovog incidenta, a sam Morales izjavio je da takvo maltretiranje nikad nije doživeo.Pomoć BečaIako je Bolivija, koja još razmatra Snoudenov zahtev za azil, navela da se bivši obaveštajac ne nalazi u njihovom avionu, evropske zemlje su ga ipak prizemljile. Predsednik latinoameričke države nije imao izbora nego da dozvoli pretragu svog aviona, te su Austrijanci, na izričit zahtev Španije, detaljno sve pretražili i uverili se da Snouden nije u njemu.Na kraju se na bečkom aerodromu pojavio i austrijski predsednik Hajnc Fišer, koji je s Moralesom održao zajedničku konferenciju za novinare. Bolivijski predsednik je preneo da se sastao sa španskim ambasadorom u Beču, koju mu je predložio da s njim popije kafu u predsedničkom avionu.- To sam odbio jer bi to bilo kršenje međunarodnog prava. Nisam kriminalac - izjavio je Morales. Ipak, nakon višesatnog maltretiranja, Španija je odobrila prelet Moralesovom avionu, koji je juče po podne poleteo za La Paz. Madrid je, na insistiranje Beča, dozvolio bolivijskom avionu i da sleti na ostrvo Gran Kanarija, gde je letelici dopunjeno gorivo.Južna Amerika besnaU međuvremenu se cela Latinska Amerika podigla na noge. Potpredsednik Bolivije Alvaro Garsija izjavio je da su Moralesa „kidnapovali imperijalisti u Evropi“. Argentinska predsednica Kristina Kirhner napisala je na Tviteru da ju je pozvao predsednik Perua Olanta Humala, koji će zbog incidenta s Moralesom sazvati sastanak svih latinoameričkih država.Predstavnica Bolivije u UN Saša Lorenti Soliz izjavila je da će njena zemlja podneti zvaničnu žalbu tom međunarodnom telu zbog maltretiranja predsednika Eva Moralesa.- Prizemljenje aviona u Austriji je čista agresija i kršenje međunarodnih zakona. Bez sumnje, sve to je organizovala Amerika - navela je Solizova.Snouden je objavio detalje tajnih programa specijalnih službi SAD za praćenje američkih i inostranih građana, potom je pobegao u Hongkong, a 23. juna sleteo u Moskvu i pretpostavlja se da je i dalje u tranzitnom delu aerodroma „Šeremetjevo“. On je zatražio azil u 21 zemlji, ali su ga njih deset već odbile, dok je on sam odbio Rusiju.

Morales: Ovakvo maltretiranje nikad nisam doživeo
Morales: Ovakvo maltretiranje nikad nisam doživeo

Bubica u Ambasadi EkvadoraU Ambasadi Ekvadora u Londonu, u kojoj je utočište pronašao osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž, pronađen je skriveni mikrofon za prisluškivanje, i to u kancelariji ambasadorke Ane Alban. Šef ekvadorske diplomatije Rikardo Patino naveo je da je „bubica“ pronađena tokom rutinske pretrage ambasade pred njegovu posetu Londonu 16. juna.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track