DAN NEZAVISNOSTI: Amerikanci slave uz vatromet, hot dog i pivo
Foto: Reuters

4. jul

DAN NEZAVISNOSTI: Amerikanci slave uz vatromet, hot dog i pivo

Planeta -
Građani SAD će potrošiti oko tri milijarde dolara na putovanja, žurke, vatromete i proslave kojim će obeležiti ovaj dan

VAŠINGTON - Amerikanci imaju izraz Master of ceremony (MC), što je često bio naziv koji su uz svoja imena dodavali crnački hip-hop izvođači, ali on suštinski predstavlja Sjedinjene Američke Države. Amerikanci su - majstori spektakla!

Dan nezavisnosti, 4. jul - kada su 1776. Amerikanci rekli svoje istorijsko ne britanskoj kruni - biće danas obeležen paradama, vatrometima, ispoljavanjem patriotizma na sve načine, pevanjem himne, uz naravno, neizbežne hot dogove, hamburgere i mnogo piva.

Ameriku čeka spektakl, kada sve ostalo staje - priče o Edvardu Snoudenu i prisluškivanju, rasprave o broju nezaposlenih, politički ratovi na Kapitol hilu, kao i trač vesti o tek rođenom detetu Kim Kardašijan.

Građani SAD će potrošiti oko tri milijarde dolara na putovanja, žurke, vatromete i proslave kojim će obeležiti ovaj dan. Procenjuje se da će, sem velikog vatrometa u prestonici Vašingtonu, lokalne vlasti organizovati još oko 14 hiljada vatrometa širom zemlje.

Takođe, čak 60 odsto američkih kuća biće patriotski okićeno zastavama. Pri čemu je za te zastave potrošeno nešto više od tri miliona dolara da bi se uvezle iz Kine.

Naravno, sve to 4. jula nema veze mnogo veze, jer će lakše biti prihvaćeno uz 150 miliona hot dogova i piva za koje će Amerikanci izdvojiti preko 350 miliona dolara.

Slično misli i Ken Fun Ju, pedesetogodišnji Korejac iz Seula, koji je pre deset godina došao da živi u Ameriku, a juče je na ceremoniji u Ministarstvu finansija bio jedan od trideset prisutnih stranaca koji je dobio američko državljanstvo.

"Amerika je slobodna zemlja i ja sam srećan, baš sam srećan", kaže simpatični Ken.

Sama ceremonija je uz marince, himnu i zastavice kojima su mahali "novi Amerikanci", takođe bila mali spektakl. I svi su na kraju srećni, jer, ipak, je to 4. jul, Dan nezavisnosti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track